Geen publiek bij herdenkingen op 4 mei in de gemeente Eemsdelta

Eemsdelta – Op dinsdag 4 mei herdenken we alle Neder­landse oorlogsslachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Dit gebeurt bij de verschil­lende oorlogsmonumenten in de dorpen en wijken van de gemeente Eemsdelta. Vanwege de coronamaatregelen is er bij de herdenkingen geen publiek aanwezig. We roepen op om thuis mee te herdenken en indien mogelijk de vlag halfstok te hangen.

De herdenking zonder publiek in de stad Appingedam bij het oorlogsmonument aan de Wijkstraat is via een livestream op de Facebookpagina en de website van de gemeente Eemsdelta te volgen.

In het programma zijn beelden te zien van kransleggingen eerder op de dag in de voor­malige gemeenten Delfzijl en Loppersum. Daarnaast houdt burgemeester Gerard Beukema een toespraak, er is een bijdrage van leerlingen Suzanne Visser en Willemijn Stoppels van het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum en een kort verhaal van Els Zwerver uit Loppersum, bekend van haar boek ‘Opgroeien in de oorlog’. Ook worden kransen gelegd bij het oorlogsmonument in de Wijkstraat. De herdenking is dinsdag 4 mei vanaf 19.55 uur live te volgen op eemsdelta.nl en facebook.com/gemeenteEemsdelta.

Het programma:

19.55 uur Luiden kerkklokken
19.58 uur Signaal Taptoe
20.00 uur Twee minuten stilte
20.02 uur Eerste couplet Wilhelmus
20.03 uur Toespraken met onder anderen burgemeester Gerard Beukema
20.15 uur Kransleggingen
20.20 uur Afsluiting herdenking

Vlagprotocol 4 mei
Op 4 mei hangen de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om net als vorig jaar op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Eerbetoon op alle graven
De gemeente Eemsdelta plaatst witte geraniums op alle graven van de oorlogsslachtoffers op de begraafplaatsen in de gemeente.

Back to top button