Gedeeltelijke zonsverduistering op komst

Nederland – Op dinsdag 25 oktober staat een gedeeltelijke zonsverduistering op het programma. De maan schuift tussen 11:00 uur en 13:00 uur voor de zon langs. Tijdens het hoogtepunt om 12:05 wordt 22% van het zon-oppervlak afgeschermd.

De eclips-bril kan weer worden afgestoft, want over precies een week vindt er een gedeeltelijke zonsverduistering plaats boven Nederland. Het begint om 11:08 uur en eindigt om 13:03 uur. Vanaf aarde gezien lijkt het dan alsof er een hap uit de zon wordt genomen. De bovenkant van de zon wordt als eerst afgeschermd, waarna de ‘hap’ richting de linkerkant van de zon beweegt. Om 12:05 uur is het hoogtepunt van de verduistering, waarbij 22 procent van het zon-oppervlak wordt bedekt.

Vaak is het zo dat elders op aarde een volledige zonsverduistering te zien is, maar dat is deze keer niet het geval. Wel is de zon op andere plaatsen nog meer verduisterd, met de grootste afscherming van de zon in delen van Rusland. Daar wordt op het hoogtepunt 82% van het zon-oppervlak bedekt door de maan.

Zo kun je veilig een zonsverduistering bekijken
Het is onverstandig om onbeschermd recht in de zon te kijken. Dat kan namelijk permanente oogschade veroorzaken. Er zijn echter genoeg manieren waarop dit spektakel wel veilig gezien kan worden. De beste en meest gebruikte manier is het dragen van een zogenaamde eclips-bril. Deze houdt de meest schadelijke UV- en infraroodstraling tegen.

Er zijn echter ook nog andere manieren om de zonsverduistering te zien. Zo kan je het zonlicht projecteren op een vlakke ondergrond. Gebruik bijvoorbeeld een vergiet of perforeer een aantal gaatjes in een A4’tje en laat de zon door de gaatjes heen schijnen. In de projectie op het oppervlak zie je dan dat er een hapje uit de zon is genomen.

Een spelbreker voor het zien van de eclips is natuurlijk het weer. Of het volgende week dinsdag helder en onbewolkt is, is nog even afwachten.

In 2026 een bijna volledige zonsverduistering
De gedeeltelijke zonsverduistering van volgende week valt in het niet bij de eclips die op 12 augustus 2026 op de planning staat. In ons land raakt de zon dan tot 90% bedekt. In delen van Noord-Spanje en IJsland is de zon zelfs even volledig verduisterd.

Bron
Weeronline
Back to top button