18.1 C
Delfzijl
10 mei 2021 20:43

GBB: Het definitief failliet van het Mijnraadadvies

Loppersum – Uit nieuw onderzoek van de NCG blijkt dat veel woningen die door de HRA-methodiek van de NAM veilig zijn verklaard, alsnog versterkt moeten worden. Het Mijnraadadvies waarop het beleid van minister Wiebes is gebaseerd, heeft deze HRA-methodiek als grondslag. De resultaten van het onderzoek betekenen het failliet van het Mijnraadadvies.

Uit de zogenaamde groep woningen in batch 3 (1581 woningen) is een steekproef genomen van 127 panden uit dat deel dat bij HRA-methodiek als veilig (‘normaal risico’) uit de bus kwam (770 woningen). De groep is opnieuw doorgerekend met de meest actuele veiligheidsnorm. Hieruit blijkt dat alle woningen alsnog versterkt moeten worden. En wel zodanig dat de bewoners tijdelijk hun huis moeten verlaten. Hieruit blijkt dat de HRA-methodiek sterk tekortschiet bij het bepalen van woningen met veiligheidsrisico’s. Het betekent de facto het failliet van het Mijnraadadvies, dat volledig stoelt op de bruikbaarheid van de HRA-methodiek om te bepalen welke huizen eventueel wel en welke niet versterkt hoeven te worden.

De GBB stelt al lang dat de HRA-methodiek niet voor het doel geschikt is waarvoor de Mijnraad haar heeft gebruikt. De NAM zelf heeft dit ook aangegeven.

De glasharde bevestiging hiervan door het nieuwe onderzoek, leidt volgens de GBB tot de volgende conclusies:

  • Het tekortschieten van de HRA-methodiek mag niet leiden tot een nieuwe vertraging van de versterking. Daarom moeten de gemeentelijke versterkingsplannen onverkort en zo snel mogelijk worden uitgevoerd en worden aangevuld (zie onderstaande adviezen).
  • Alle woningen in het aardbevingsgebied moeten worden ge├»nspecteerd. Dat zijn de 26.000 die nu worden beschouwd plus andere woningen waarbij aanleiding bestaat te veronderstellen dat ze niet veilig zijn.
  • Alle in het verleden uitgebrachte versterkingsadviezen moeten worden uitgevoerd. Herbeoordeling heeft geen toegevoegde waarde. Dit zal ook het versterkingsproces versnellen.
  • Panden waarvan bewoners reden hebben te twijfelen aan de veiligheid, en die nog niet in de versterkingsplannen zijn opgenomen, moeten zo snel mogelijk worden ge├»nspecteerd (‘opname op verzoek’). Dat panden als veilig worden bestempeld door de HRA-methodiek, zegt kennelijk weinig.

Volg ons op

11,145FansLike
1,424VolgersVolg
5,290VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
DierDier
WonenWonen
AutoAuto
Design en lifestyleDesign en lifestyle
TuinTuin
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021

Populaire berichten