Uitgebrand autoschip Fremantle Highway aangemeerd in de Julianahaven, een fotoverslag van vandaag

Eemshaven – Vandaag, rond 13.30 uur, is het uitgebrande autoschip Fremantle Highway aangekomen in de Eemshaven. Het schip werd door sleepboten veilig de havenmond ingevoerd en is inmiddels stevig afgemeerd aan een kade. De autoriteiten zijn momenteel druk bezig met het onderzoeken van de verdere stappen die moeten worden genomen. Een belangrijk aspect hierbij is dat het schip uiterlijk 14 oktober moet vertrekken, omdat de kade dan weer nodig is voor het afbouwen van een cruiseschip.

De aankomst van het schip trok enkele honderden belangstellenden naar de kust, die met verrekijkers de tocht van het schip over de Waddenzee volgden.

De reis begon vanmorgen om 05.00 uur vanaf een locatie 16 kilometer boven Schiermonnikoog en Ameland, waar het schip tijdelijk geankerd was. Onder begeleiding van onder meer een schip van de Kustwacht en het oliebestrijdingsschip Arca van Rijkswaterstaat, werd koers gezet naar de Eemshaven. Het schip moest de haven bereiken vanwege het naderende slechte weer en het getij, en dit doel werd met succes behaald.

De keuze voor de Eemshaven werd ook ingegeven door het feit dat het de dichtstbijzijnde haven was en dat er slecht weer op komst was. Brandweervoertuigen en een oliebestrijdingsteam waren al aanwezig in de Eemshaven om directe hulp te kunnen bieden. De brand aan boord van de Fremantle Highway ontstond vorige week dinsdag aan het begin van de nacht. Alle 23 bemanningsleden verlieten het schip vanwege de hevigheid van het vuur. Er kwam een van hen om het leven toen hij van grote hoogte in zee sprong, terwijl enkelen anderen gewond raakten door de val of het inademen van rook. Alle gewonden hebben inmiddels het ziekenhuis verlaten.

Volgens de vrachtbrief bevonden zich 3784 nieuwe auto’s aan boord, waaronder bijna 500 elektrische voertuigen. Volgens de berekeningen van de Amerikaanse econoom Patrick Anderson voor het vakblad Automotive News, bedraagt de schade aan de vracht alleen al ongeveer 300 miljoen euro.

Back to top button