Freek de Jonge heeft actieweek afgetrapt in volle Sint Pancratiuskerk in Godlinze

Godlinze – Cabaretier Freek de Jonge heeft maandagavond in een volle Sint Pancratiuskerk in Godlinze zijn actieweek ‘Laat Groningen niet zakken!’ afgetrapt. De Jonge is de actietournee begonnen om Nederland te wijzen op het ‘grootste na naoorlogse schandaal’ dat de gaswinning in Groningen veroorzaakt. De bijeenkomst werd geopend met het zingen van het Groninger volkslied. Het was een avond die deels bloedserieus was, maar ook vol met grappen en grollen.

De Jonge gaat vandaag op bezoek bij de nationaal coördinator Groningen Hans Alders, hij was zeer optimistisch over dat bezoek. ‘Ik denk dat we de problemen rond half 6 wel hebben opgelost’, aldus de Jonge. Hierop volgde een luid gelach in de kerk. De Jonge sprak ook met gedupeerde Annemarie Heite, een lid van het Groninger Gasberaad, en de burgemeester van Delfzijl, Gerard Beukema.

Beukema vertelde aan de Jonge enkele schrijnende gevallen te hebben mee gemaakt waarbij hij mensen moest vertellen dat ze hun woning moesten verlaten omdat het niet meer veilig was in hun woning. Een gezin was verhuisd naar Emmen en krijgt daar vervolgens weer te maken met een aardbeving van 2.0 op de schaal van richter, en krijgen opnieuw te maken met het zelfde bureau wat ze ook in de gemeente Delfzijl hadden. Dat bureau oordeelde dat in beide gevallen de schade niet werd veroorzaakt door aardbevingen.

Het serieuze gedeelte van de avond werd afgewisseld met optredens van ‘Eerste Groninger Bierumer mannenkoor’, Pé & Rinus en Arnold Veeman.

De bijeenkomst werd afgesloten met het actielied van De Jonge op de melodie van Ede Staals klassieker ‘t Het Nog Nooit zo Donker West.

Dinsdagavond is De Jonge in de Petrus en Pauluskerk in Loppersum. Daarna bezoekt hij deze week nog Westernieland, Oldenzijl en de stad Groningen (Oosterpoort). Tussendoor zal Freek De Jonge het gesprek aangaan met gedupeerden, deskundigen en politici.

[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” display=”all” sort_by=”sort_order” special_effect=”none” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”956″]

Back to top button