fbpx
22.3 C
Delfzijl
dinsdag 11 augustus 2020
Home Agenda tips Fraeylemaborg gaat op 1 juni weer open voor publiek

Fraeylemaborg gaat op 1 juni weer open voor publiek

Slochteren – Op Landgoed Fraeylemaborg kan iedereen deze zomer actief aan de slag. Expositie bezoek kan worden gecombineerd met schilderen in het park, muziek maken of speurtochten. En omdat het landgoed maar liefst 23 hectare groot is, kan er makkelijk genoeg afstand van elkaar worden gehouden.

In het museum is er eenrichtingsverkeer, er is volop gelegenheid om de handen te ontsmetten. De toiletten worden zeer intensief schoongemaakt en bezoekers die dat willen kunnen het toilet zelf voor gebruik ook nog ontsmetten. Baliemedewerkers werken achter plexiglas schermen.

Om landgoed Fraeylemaborg te kunnen bezoeken moet er online een ticket worden gekocht op https://fraeylemaborg.nl/product-categorie/tickets/. Of u kunt bellen met 0598 – 421568 of mailen naar info@fraeylemaborg.nl. Door de komst aan te kondigen kan het museum de bezoekersdrukte reguleren.

Dit eist de overheid. Zo kan het bezoek aan Landgoed Fraeylemaborg veilig plaatsvinden. Het museum moet de adresgegevens van de bezoeker vragen en bewaren zodat de GGD kan achterhalen wie wellicht in contact is gekomen met iemand die met Corona is besmet.

Indien er ondanks onze maatregelen toch een te grote rij ontstaat bij de ingang van de  museumbalie in het Koetshuis dan zal bezoekers worden gevraagd eerst een wandeling te maken in het park langs de follies en vervolgens een bezoek te brengen aan borg en exposities.

De Fraeylemaborg voldoet aan het protocol van de Nederlandse Museum Vereniging dat tot stand is gekomen in samenwerking met het RIVM.

Grootste terras
Om op het terras voldoende afstand te kunnen houden staan de tafels en stoelen nu over het hele voorplein. Voor het terras is reserveren niet nodig. In restaurant De Boerderij mogen op enig moment 30 personen aanwezig zijn exclusief het personeel. Voor een plaatsje binnen in het restaurant moet worden gereserveerd.

De medewerkers van het restaurant zullen vragen stellen over de gezondheid van de gast. De overheid stelt het verplicht dat deze vragen worden gesteld.  Het restaurant zal heel ruim worden opgezet door de feestzaal bij het restaurant te betrekken. De succesvolle drive through, waarbij op donderdag tot en met zondag eten afgehaald kan worden (mailtje sturen naar info@de-boerderij.net) blijft bestaan. U rijdt door het grote ingangshek van de borg en verlaat het terrein weer aan de zijkant. Het eten wordt door de medewerkers van het restaurant in de kofferbak gezet.

Schilderen met kalkverf
Er kan deze zomer worden geschilderd in het park en in de follies. In de museumwinkel kan schilderkarton en kalkverf worden gehaald. Er staan schildersezels en bolderwagens die kunnen worden meegenomen naar een mooi plekje in het park, bijvoorbeeld bij de Hooge Berg, bij de Slangenvijver of in de Engelse Tuin. De verf wordt aangemaakt met water en zo kan er een prachtig milieuvriendelijk kunstwerk worden gemaakt.

Restauratie van de borg
De restauratie van de borg is nog niet klaar. Door de Coronacrisis zijn de werkzaamheden uitgelopen. Elke week zullen er delen van de borg gereed zijn en zodra die kamers weer zijn ingericht gaan ze open voor publiek. Door de plaatsing van een extra trap vanaf de zolderverdieping kan de borg binnenkort via eenrichtingsverkeer worden bekeken. De nieuwe app van de Fraeylemaborg geeft achtergrondinformatie, downloaden in de appstores, zoeken op fraeylemaborg. Ook kunnen bezoekers een ipad van de borg lenen om de app te kunnen gebruiken. Deze ipads worden voor gebruik ontsmet en dat geldt ook voor de apparaten van de audiotour.

Muziek
Zin in het maken van muziek. De muziektuin, ontworpen door de mensen van Stichting de Olle Bongerd, staat opgesteld in het park. De hoofdmoot van de instrumenten bestaat uit slagwerk, dus neem vooral gitaar,viool of trompet mee om een mooi orkest te kunnen vormen. .

Sprokkelen
In het park is de sprokkeltocht uitgezet. Deze is beschikbaar in de museumwinkel. Ga speuren naar de verborgen kluisjes in het park en voer de opdrachten uit.

Naar de molen
Er is een wandeling uitgezet naar de Fraeylemamolen aan de Groene Dijk. Voor de kinderen is er een puzzeltocht naar die molen. Beide boekjes zijn verkrijgbaar in de museumwinkel.

Wandelen
Wandelen in het park van de Fraeylemaborg is gratis. Dat blijft ook zo. Wilt u ons steunen, want ook voor ons is deze Coronacrisis zwaar, koop dan op de site een doneerkaartje voor het park. Dat kaartje geeft u ook het recht om de follies van binnen te bekijken waar grote foto’s een beeld geven van de bewoonde periode van de borg. Een doneerkaartje park kost € 3,00.

Exposities
Om bezoekers toch nog een kans te geven zijn de huidige tentoonstellingen in het Koetshuis, “Scherven brengen geluk” en “75 jaar vrijheid” verlengd tot en met 14 juni.

Vanaf  20 juni tot en met 18 oktober zijn de indrukwekkende portretten te zien van Svetlana Tartakowska. Haar mysterieuze schilderijen zijn deels geïnspireerd door de interieurs van de borg. Deze kunstenares nam eerder deel aan “Sterren op het doek” en won met haar portret van Joop van den Ende.

Maatregelen protocol Corona
Onderstaande maatregelen heeft Landgoed Fraeylemaborg genomen om een veilig bezoek mogelijk te maken.

1. Er is eenrichtingsverkeer in de gebouwen.
2. Bij de museumbalie zijn strepen op de vloer geplaatst die herinneren aan het houden van 1,5 meter afstand.
3. Er wordt 1 persoon of 1 gezelschap per 10 m2 toegelaten in de expositieruimte, de winkel en de borg. Een gezelschap is een groep mensen die samen een huishouding voeren.
4. Voordat de museumbalie in het Koetshuis wordt betreden dient de bezoeker de handen te ontsmetten. In de borg dient de bezoeker de handen opnieuw te ontsmetten.
5. Toiletten, deurklinken en andere contactoppervlakten worden intensief gereinigd door het museum.
6. Een bezoeker kan voor gebruik van het toilet het toilet nogmaals ontsmetten, er liggen ontsmetdoekjes klaar.
7. Bezoekers  en medewerkers houden 1,5 meter afstand. Zij geven elkaar de ruimte. Een gezelschap dat samen een huishouding voert hoeft de 1,5 meter afstand niet in acht te nemen.
8. Medewerkers en bezoekers met verkoudheidsklachten blijven thuis.
9. Aankopen uit de museumwinkel dienen zoveel mogelijk betaald te worden met pin.
10. Het maken van foto’s en video opnames in het museum is voorlopig niet toegestaan, dit om een goede doorloop van bezoekers te houden. Buiten mogen wel foto’s van het landgoed worden gemaakt.
11. Bezoekers kopen online, per telefoon of email een kaartje. Gegevens staan op www.fraeylemaborg.nl
12. Terrasmeubilair wordt telkens na gebruik gedesinfecteerd.

loading...