fbpx
7.9 C
Delfzijl
19 januari 2021 15:53

FNV Noord-Groningen en FNV het Hogeland: lever niet zo maar vakantiedagen in

Groningen – Bij de FNV komen op dit moment veel vragen binnen over het recht op vakantiegeld en vakantiedagen. Besturen van de FNV in Noord-Groningen en het Hogeland wijzen erop dat vakantiegeld voor werknemers een recht is; het maakt deel uit van je loon zoals dat in de CAO is afgesproken. Ook vakantiedagen kunnen niet zomaar ingenomen worden.

Kornelia Haverland van Lokaal FNV Noord-Groningen zegt hierover: ‘We zien vooral in de zorgsector dat aan medewerkers wordt gevraagd vakantiedagen op te nemen als ze niet ingeroosterd kunnen worden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.’ Ze adviseert mensen die hiermee problemen ondervinden, contact op te nemen met hun vakbond.

Rob Ruitenberg van Lokaal FNV het Hogeland voegt hier aan toe: ‘Dat geldt ook voor iedereen die mogelijk met ontslag te maken krijgt. Bedrijven kunnen niet zo maar mensen ontslaan. Ook niet als de zogenaamde ontslagboete eraf gaat. Een werkgever kan werknemers ontslaan met een ontslagvergunning van het UWV. Het UWV toetst of er echt sprake is van bedrijfseconomische noodzaak. Wie ontslagen wordt, heeft recht op een transitievergoeding.’ 

Ook FNV Senioren roept mensen op misstanden en problemen te melden bij hun vakbond. ‘Voor wie nog geen lid is van de vakbond: het is zaak dat nu gauw te doen! We zullen nog lang de gevolgen van deze coronacrisis ondervinden.

De vakbond kan je helpen als je in problemen komt. En bovendien: samen staan we sterker’, aldus Cor Roossien van FNV Senioren. Alle FNV kantoren in verband met de coronacrisis tot 1 juli gesloten zijn. Er zijn op dit moment geen inloopspreekuren waar je terecht kunt voor vragen over werk en inkomen.

Op de website van de FNV zijn antwoorden op veel gestelde vragen te vinden https://www.fnv.nl/corona. Leden kunnen altijd terecht bij de telefoonnummer: 088 – 368 0 368 (zie ook https://www.fnv.nl/service-contact/in-jouw-regio).

Volg ons op

10,788FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten