FNV: Harde landelijke acties voor Metaal & Techniek-cao op 27 juni in Groningen

Groningen – Op 27 en 28 juni leggen werknemers in de sector metaal & techniek voor 48 uur het werk neer. Dat gebeurt op zeven locaties door heel Nederland, onder meer in Groningen. Op 27 juni verzamelen stakers uit Noord-Nederland zich van 10.00 tot 11.30 uur op het Suikerunie-terrein.

De afgelopen maand werden door het hele land (ook in Groningen) 24-uursstakingen gehouden waarbij duizenden FNV-leden hun werk tijdelijk neerlegden. De werkgevers hebben na een serie van 20 regionale stakingen nog steeds geen goed loonbod neergelegd.

Hardere en langere acties
Tijdens de stakingen werd de roep van de werknemers om hardere acties steeds luider. ‘Het is tijd daar gehoor aan te geven’, zegt FNV cao-onderhandelaar Peter Reniers. ‘Ik vind het onbegrijpelijk dat de werkgevers het al zover hebben laten komen. Het gebrek aan bereidheid om tegemoet te komen aan onze belangrijkste eisen, met name op het gebied van (jeugd)loon, zwaarwerk-regeling en generatiepact, is zwaar teleurstellend. Daarom komen we weer in actie. En deze keer harder en langer.’

FNV-voorzitter naar Groningen
In Groningen wordt veruit de grootste opkomst verwacht van alle zeven locaties. Mede daarom zal FNV-voorzitter Tuur Elzinga naar Groningen komen om de stakers toe te spreken.

De belangrijkste cao-eisen FNV Metaal zijn:

  • Een structurele verhoging van de lonen met 10,1% per 1 april 2024
  • Schrappen van de jeugdschalen
  • De huidige Zwaar Werk-regeling (RVU) dient te worden verlengd
  • Werknemers krijgen het recht om deel te nemen aan het generatiepact
  • Invoering van een minimum stagevergoeding van ten minste 500 euro per maand bij fulltime stageweek

360.000 werknemers
De cao Metaal en Techniek is met zo’n 360.000 werknemers in de sector en zo’n 36.000 werkgevers de grootste cao in de marktsector. De cao bestrijkt technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De huidige cao Metaal & Techniek liep op 31 maart 2024 af.

Back to top button