23.7 C
Delfzijl
18 juni 2021 16:07

Flink kouder weer op komst

spot_img

Nederland – De afgelopen tijd leek het soms meer op lente dan herfst of winter, maar daar komt verandering in. Vanaf donderdag is flink kouder weer op komst en komt de temperatuur mogelijk zelfs beneden normaal uit. Daarmee raken we de dubbele cijfers kwijt en komt er een einde aan de recordreeks van maxima met 10 graden of meer in De Bilt.

Vandaag lijkt niets erop dat we binnenkort kouder weer krijgen. Met 14-17 graden flirt het kwik namelijk met recordwaarden en dat terwijl het vaak juist guur en koud is als Sinterklaas in het land is. Het is vandaag ook nog eens onstuimig en valt vanmiddag flink wat regen. Echt herfst dus, maar door de hoge temperaturen met een voorjaarsachtig tintje.

Maandag is het met 12 graden tijdelijk minder zacht, maar dinsdag en woensdag wordt opnieuw zeer zachte lucht naar ons land geblazen. Dat heeft alles te maken met voormalig orkaan Eta, die anderhalve week geleden nog veel overlast veroorzaakte in het Caribisch gebied en nu onze regio aandoet. Storm krijgen we daar niet van, maar wel een zachte zuidwestenwind met temperaturen tot 15 graden.

Kouder weer vanaf donderdag
Vanaf donderdag zet de temperatuur een flinke daling in en volgend weekend komen de maxima tussen 5 en 10 graden uit. Bovendien neemt ’s nachts de kans op nachtvorst toe én is zelfs een kleine kans op winterse buien. Dit weertype is heel normaal voor november, maar omdat we al zo lang gewend zijn aan zacht weer zal het extra fris aanvoelen. Dat komt ook door de stevige wind en buien die regelmatig over het land trekken. Daardoor komt de gevoelstemperatuur overdag dicht bij het vriespunt uit. Kortom: de winterjas is binnenkort weer nodig!

Zo koud kan het in deze tijd van het jaar zijn
Hoewel het in de loop van de week kouder wordt, kan het halverwege november nog veel kouder zijn. Zo werd het op 15 november 1941 in het Drentse Eelde niet warmer dan -3,6 graden en koelde het op 16 november 1965 af naar maar liefst -13,3 graden! In de lijst met kouderecords voor de tweede helft van november komt de 21e eeuw helemaal niet voor. Bij de warmterecords is deze eeuw juist oververtegenwoordigd, een teken dat het klimaat opwarmt.

Toch hebben we deze eeuw weleens een prachtig winters plaatje gehad in november. Bijvoorbeeld 25 november 2005 viel in de Achterhoek een dik pak van ruim 20 cm. Eind november 2010 viel in een groot deel van het land een laag sneeuw. Het was de opmaat naar een ijskoude en sneeuwrijke december.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,254VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
TuinTuin
DierDier
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
AutoAuto
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021

Populaire berichten