fbpx
22.6 C
Delfzijl
vrijdag 14 augustus 2020
Home 112-nieuws Extreem dichte mist in noorden door vuurwerk

Extreem dichte mist in noorden door vuurwerk

Noord-Nederland – Kort na de jaarwisseling is in de noordelijke helft van het land op grote schaal sprake van zeer dichte mist met minder dan 50 meter zicht. Het slechtste zicht dat tot dusver werd geregistreerd was 22 meter, gemeten op Oudejaarsavond in Lelystad en Den Helder. In Groningen, Friesland en Drenthe was buiten de meetpunten rond de jaarwisseling echter op veel plaatsen sprake van minder dan 10 meter zicht. En lokaal werd zelfs gesproken over slechts 4 à 5 meter zicht. 

Van plaats tot plaats kan het zicht sterk verschillen, afhankelijk van de hoeveelheid vuurwerk die wordt afgestoken. In het zuiden en zuidwesten is het zicht veel minder slecht dan in de rest van het land. Regionaal is daar wel sprake van dichte mist met zichtwaarden tussen 50 en 200 meter.

Mist blijft lang hangen – kans op gladheid
De verwachting is dat het zicht in de loop van de nacht langzaam verbetert, maar in grote delen van het land blijft sprake van dichte tot zeer dichte mist. In het zuiden en zuidwesten verbetert het zicht geleidelijk (verder) door een aantrekkende wind. In gebieden waar het opklaart kan het licht vriezen en is kans op gladheid.

Overdag zal het zicht geleidelijk verbeteren, door toename van de wind en het binnenstromen van iets drogere lucht. Desondanks kan in de avond opnieuw mist ontstaan. Regionaal komt het weer tot dichte mist, maar zeer dichte mist wordt niet verwacht.

loading...