Explosieve groei wespennesten in 2019

Nederland – In juli hebben meer dan 6000 Nederlanders bij De Bestrijdingsbrigade, het landelijk platform van ongediertebestrijders, melding gemaakt van een wespennest. Dat is een toename van bijna 50% ten opzichte van vorig jaar. Directeur Martijn Wijbenga: “Op dit moment krijgen we uit heel Nederland meer dan tweehonderd meldingen per dag. We halen dagelijks zo’n 200 wespennesten weg, terwijl dit er vorig jaar 130 per dag waren.”

Dit wordt veroorzaakt door de twee extreem warme en droge zomers op rij en het zachte winterweer van dit jaar. Dit heeft een versterkend effect op het aantal wespennesten en de groei en ontwikkeling van de nesten.

Wespen extra agressief
Marco Nederpelt is bestrijder bij het bedrijf. Hij merkt dat de wespen agressiever zijn dan normaal. Nederpelt: “Door de hittegolf van de afgelopen maand zijn er meer nesten, en deze zijn ook nog eens heel snel gegroeid. Hierdoor is er voor de meeste wespen al snel geen ruimte meer. Zij zullen op zoek gaan naar zoetigheid. Daarmee worden ze agressief en zorgen ze voor problemen. Door de aanhoudende droogte is dat dit jaar nóg erger.” 

Augustus extreem
Het belooft een drukke periode te worden voor De Bestrijdingsbrigade in de traditionele wespenmaand. Wijbenga: “De aanvragen blijven maar binnenstromen. En dit is slechts het begin. In de komende weken worden de nesten massaal verlaten en ontstaan er grote plagen van agressieve wespen. Dat is pas een probleem.“

Back to top button