Entdag in de Werkschuur van de Fraeylemaborg

Slochteren – Zaterdag 29 februari 2020 organiseren de Vrienden van het Oude Fruit een entdag met de mogelijkheid  fruitboompjes te (laten) enten. Dit vindt plaats  in de Werkschuur van de Fraeylemaborg te Slochteren. Ingang via de oprijlaan van het landgoed.

Tegen een kleine vergoeding voor materiaalkosten zullen deskundigen van deze vereniging jonge fruitboompjes enten. Er is enthout aanwezig van oude fruitrassen die in Noord-Nederland thuis horen en die zeldzaam zijn geworden. Deze rassen hebben fraaie namen die soms  dichterlijk klinken.

Het gaat om appels als, Drentse Paradijs, Groninger Kroon, de ouderwetse Goudreinette, Franse Kroon, Notaris, Sedeling, Sterappel, Zoete Kroon. Voorbeelden van stoofperen zijn  Brederode, Harm Harkes Peer (Pondspeer) en Winterbergamot. De handperen hebben namen als  Beurré de Merode, Juttepeer, Suikerpeer, Zwijndrechtse Wijnpeer. Ook zijn er kwetsen en pruimen, zoals de Reine Claudes.

Men kan ook enthout meenemen van een eigen fruitboom waarvan men een jonge boom zou willen hebben. Die kan men dan zelf op deze dag leren enten of door een deskundige laten enten. Als men een ent van de eigen fruitboom wil laten enten, dan kan men het beste enkele stevige éénjarige scheuten af knippen en meenemen.

Hoe gaat dat enten nu in zijn werk? Op een onderstam van een zaailing of op een speciaal geselecteerd type onderstam wordt een takje van een boom van een bijzonder fruitras vastgezet. Die ent vergroeit met de onderstam en groeit uit tot de stam van een fruitboom.

Enten is nodig, omdat fruitrassen zich niet door zaad laten vermeerderen. Uit een gezaaid pitje van een appel komt een boompje op dat meestal minderwaardige appels geeft, vaak te kleine en zoete vruchten, maar vrijwel nooit een appel met de kwaliteit van de oorspronkelijke appel. Wil men een boom van een bepaald ras vermeerderen, dan moet er geënt worden.

Entdag in de Werkschuur  van de Fraeylemaborg te Slochteren
Zaterdag 29 februari 2020
10.00 –16.00 uur
De toegang is gratis.

Back to top button