Eerste twee Tall Ships gecontracteerd voor DelfSail 2024: unieke schepen uit Spanje komen voor het eerst naar Delfzijl

Delfzijl – Tijdens DelfSail 2024 zullen voor het eerst twee bijzondere deelnemers uit Spanje hun opwachting maken. Deze schepen hebben nog niet eerder de haven van Delfzijl of andere Nederlandse Sail-evenementen aangedaan. De onlangs getekende contracten markeren een belangrijke mijlpaal.

El Galeon
Het eerste schip is een levensgrote replica van een Galjoen genaamd “El Galeon”. Dit imposante vaartuig is gebouwd naar het voorbeeld van de schepen die de Spanjaarden in de 17e eeuw gebruikten voor hun zilvervloten. Deze schepen speelden een cruciale rol bij het vervoeren van goud en zilver vanuit Zuid-Amerika naar Spanje, wat het land veel voorspoed bracht. De unieke bouwstijl van deze Galjoenen ontwikkelde zich tussen de 16e en 18e eeuw. Naast Latijns-Amerika voeren ze ook regelmatig naar de Filippijnen en andere Aziatische landen. Bij vertrek uit Spanje bestond de vloot vaak uit maar liefst 30 of meer van deze schepen. Helaas gingen er veel verloren door stormen en piraterij.

Met haar indrukwekkende lengte van bijna 50 meter en opvallende verschijning op het water, heeft “El Galeon” al meer dan 48.000 zeemijlen afgelegd tussen 2010 en 2016. Ze heeft de grootste oceanen van de wereld bevaren, waaronder de Stille, Indische en Atlantische Oceaan, evenals de Middellandse Zee, de Rode Zee en de Zuid-Chinese Zee. Het schip heeft al succesvolle tournees gemaakt langs verschillende havens in de Verenigde Staten, waar het duizenden bezoekers heeft mogen verwelkomen. De organisatie is dan ook enthousiast om “El Galeon” straks te kunnen tonen aan het publiek in Delfzijl.

Back to top button