vrijdag 24 september 2021
19.9 C
Delfzijl

Eerste stap op weg naar Energieneutraal Kantens en omgeving

spot_img

Kantens – Wethouder Harrie Sienot van de gemeente Eemsmond opent zaterdag 23 juni het eerste zonnedak van de Coöperatie Energie Initiatief Kantens, kortweg EIK. Het streven van EIK is dat Kantens, Stitswerd, Rottum en het buitengebied volledig energieneutraal worden.

Op 23 juni worden de eerste 120 panelen op het dak van een boerenschuur in Kantens in gebruik genomen. “Wij kopen geen gronden, maar vragen staleigenaren in ons gebied om ruimte op daken beschikbaar te stellen. We moeten daarvoor concurreren met grote bedrijven, maar we merken dat staleigenaren in de omgeving graag met ons samenwerken”, zegt penningmeester Erik Bakker.

Winst vloeit terug naar het gebied “Dat lukt omdat we kleinschalig zijn en een goed verhaal hebben. De energie die wij opwekken gaat naar Energie VanOns, de overkoepelende Energiemaatschappij voor de drie Noordelijke provincies. De winst die VanOns maakt wordt geïnvesteerd in het Noorden. Er vloeit niets weg.

De leden bepalen wat er met de opbrengst gebeurt, die kan bijvoorbeeld geïnvesteerd worden in een energieneutraal dorpshuis, windmolens of een renteloze lening aan deelnemers om hun huis te isoleren. Dat is voor ons heel belangrijk. We hebben gezien dat we in Groningen nauwelijks hebben geprofiteerd van de gasopbrengst. Dat doen wij anders”, vult secretaris John van de Rijdt aan.

Wethouder Harrie Sienot van de gemeente Eemsmond is blij met het initiatief van EIK. “Dit is niet van bovenaf opgelegd maar van onderaf geïnitieerd. Het draagvlak is groot. Ik ben hier heel blij mee.”

Hoe werkt het? Alle inwoners in de postcoderoos van Kantens, Stitswerd en Rottum kunnen instappen. Huishoudens kunnen zoveel zonnepanelen aanschaffen dat ze in hun eigen energiebehoefte kunnen voorzien. De instapkosten zijn relatief laag omdat EIK leningen aanvraagt voor de aanschaf van zonnepanelen. Huishoudens betalen jaarlijks contributie aan de coöperatie waarmee de leningen worden afgelost.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,285VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
WonenWonen
TuinTuin
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021
Design en lifestyleDesign en lifestyle
DierDier
AutoAuto

Populaire berichten