Eerste Damster zonnedak van start

Appingedam – Wethouder Hans Ronde van de gemeente Eemsdelta en oud-burgemeester Rika Pot van Appingedam hebben zaterdag het eerste collectieve zonnedak van een groep Damsters geopend. Onder de naam Eendracht wekken de inwoners samen groene stroom op het dak van Damster Boerenzuivel & Vlees op. Het dak is goed voor meer dan 73.000 kWh zonnestroom per jaar.

De 20 deelnemers in het zonnedak profiteren dubbel. Johan Duut, voorzitter van energiecoöperatie Eendracht: “Samen wekken we lokaal onze eigen stroom op. Dat is goed voor het milieu en onze portemonnee. Want deze stroom is per deelnemer al snel 100 euro per jaar goedkoper, afhankelijk van hoeveel stroom je gebruikt.” De coöperatie die in 2017 begon heeft een aantal hobbels moeten overwinnen om het eerste dak in bedrijf te krijgen. “We zijn blij dat iedereen heeft doorgezet en nu ons eerste feestje kunnen vieren. De volgende twee zonnedaken in Appingedam en Spijk zitten er ook aan te komen.”

Wethouder Hans Ronde gaf tijdens de opening aan blij te zijn met lokale initiatieven om daken te gebruiken voor zonne-energie. Hij moedigde Eendracht en andere coöperaties in Eemsdelta aan door te gaan, ondanks de hobbels die er zijn om zonnedaken te realiseren. “Coöperaties leren steeds meer en daardoor zal het steeds makkelijker gaan.”

Ook oud-burgemeester Rika Pot, erelid van de coöperatie, was zeer te spreken over het initiatief dat is ontstaan tijdens de burgertop van 2016 in Appingedam. Pot was toen burgemeester. “De coöperatie heeft als visie dat duurzaamheid voor iedereen is. Voor een vitale regio, waar het prettig leven, wonen en werken is. Dat is fantastisch, die visie moeten jullie vasthouden.” Aldus Pot tijdens het openingsfeest bij het zonnedak.

Tijdens het feest onthulden Ronde en Pot een groot spandoek met de tekst: “Hier wekken Damsters samen de groenste stroom op.” Het project werd mede mogelijk gemaakt door de Groninger Energie Koepel, gemeente Eemsdelta, Albert Heijn Appingedam, Het Fonds Nieuw Doen en Energie VanOns. Kuipers Installatietechniek in Delfzijl legde de installatie aan. Coöperatie Eendracht wil hiermee regionale werkgelegenheid stimuleren.

Back to top button