16.9 C
Delfzijl
22 juni 2021 17:08

Eerste coöperatieve dorpsmolen in Hellum

spot_img

Hellum – De eerste coöperatieve dorpsmolen van de provincie Groningen wordt vrijdag 29 september door gedeputeerde Nienke Homan geopend aan Westerzanden 2 in Hellum.

De molen bij de familie Van Tilburg brengt 27.000 KWh op. Een enorme stimulans was de subsidie die de energiecoöperatie mocht ontvangen van de provincie. Met de startsubsidie heeft Duurzaam Duurswold de coöperatie opgezet en de crowdfunding campagne gefinancierd. De initiatiefnemers zijn ondernemer Curtis Bänffer uit Schildwolde, huisarts Dirk Jan Rezelman uit Wagenborgen en tandarts Wilte Barels uit Hellum. „Het begon allemaal aan de keukentafel,” vertelt Barels „Mijn dak is niet geschikt voor zonnepanelen. Dus toen de buurman vroeg of ik met hem gezamenlijk energie wilde opwekken, schoof ik aan.”

De heren besloten om coöperatie Duurzaam Duurswold op te richten, deze rechtsvorm maakt het mogelijk om gezamenlijk een molen aan te schaffen. In slechts negen dagen tijd waren er voldoende aanmeldingen voor de financiering van de eerste dorpsmolen. Om aan de vraag te kunnen voldoen stelt de boer uit Hellum nu ook zijn dak beschikbaar voor de coöperatieve exploitatie van zonnepanelen. Via de crowdfundingwebsite Noorderbron kunnen inwoners uit Duurswold zich aanmelden.

E.A.Z. Wind, het bedrijf dat de molen produceert, komt uit Hoogezand. De opgewekte stroom wordt geleverd aan energieleverancier Noordelijk Lokaal Duurzaam, dat in eigendom is van 75 energiecoöperaties uit het noorden en de opbrengst met hen deelt.

Duurzaam Duurswold gebruikt de opbrengst (45 euro per huishouden per jaar) om het verenigingsleven een boost te geven.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,258VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
WonenWonen
TuinTuin
Design en lifestyleDesign en lifestyle
AutoAuto
KlussenKlussen
DierDier
Mode 2021Mode 2021

Populaire berichten