Een tapijt of vloerkleed op de juiste wijze stofzuigen

Nederland – Wanneer je tapijt of een vloerkleed in een bepaalde ruimte hebt liggen, wil je dit mooi houden. Net zoals alle soorten vloeren, moet je tapijt ook meenemen in het dagelijkse onderhoud. Een tapijt of vloerkleed reinig je meestal door de stofzuiger te gebruiken. Enkel als het tapijt na verloop van tijd vol zit met vlekken, is het vloerkleed reinigen door een expert aan te raden. Stofzuigen van het tapijt kan best een hele uitdaging zijn. Vooral bij sommige soorten tapijt. Als je niet op de juiste manier stofzuigt, dan kun je hiermee zelfs het tapijt beschadigen. Daarom enkele tips hoe je het beste stofzuigt.

Verwijder alle obstakels

Misschien klinkt het heel logisch, maar lang niet altijd wordt een tapijt vrijgemaakt van alle obstakels die erop staan. Het spreekt voor zich dat als er een zeer zware tafel op het vloerkleed staat, je deze er niet afhaalt. Maar kleine tafeltjes, decoratie of speelgoed moet je verwijderen. Wanneer je dit niet doet, dan worden bepaalde plekken in het tapijt lange tijd niet gereinigd. Tevens maken obstakels het algeheel goed reinigen van het tapijt veel lastiger.

Langzaam stofzuigen

Het is begrijpelijk dat je graag snel stofzuigt. Het is niet ieders favoriete klusje. Toch is het verstandig om over een tapijt heel langzaam te stofzuigen. Langzaam met de steel van voren naar achteren. Langzaam stofzuigen voorkomt dat je het tapijt of vloerkleed beschadigt en bovendien worden stof en zand veel beter opgezogen. Zandkorrels nestelen zich vaak diep in het tapijt en het kost even tijd voordat ze loskomen. Door langzaam over het tapijt te gaan, zuig je alles goed op.

Zowel horizontaal als verticaal stofzuigen

De polen van het tapijt maken het niet altijd gemakkelijk om vuil goed op te zuigen. Als een tapijt enkel van één kant benadert tijdens het stofzuigen, is er het risico dat niet alle vuil goed wordt opgezogen. Daarom is het aan te raden om een tapijt zowel verticaal als horizontaal te stofzuigen. Zo wordt er van alle kanten gezogen.

Maak volop gebruik van hulpstukken

Moderne stofzuigers zijn vaak uitgerust met vele hulpstukken. Maak hier gebruik van. Vaak wordt er enkel de standaard zuigmond gebruikt, maar deze is in lang alle gevallen niet geschikt voor vloerkleden. Vaak is dit een hulpstuk voor harde vloeren en wordt er een apart hulpstuk meegeleverd voor tapijt. Je zult zien, dat als je de juiste hulpstukken gebruikt, je veel meer vuil opzuigt.

Af en toe grondig laten reinigen

Hoewel het stofzuigen van je tapijt en vloerkleden voldoende is voor de dagelijkse schoonmaak, zal het tapijt er na verloop van tijd toch wat groezeliger uitzien en misschien vol zitten met vlekken. Handmatig vlekken verwijderen is onbegonnen werk. Schakel dan Cinco Cleaning in voor een zeer grondige reiniging van het tapijt. Na een grondige reiniging lijkt het alsof je weer een splinternieuw tapijt hebt.Back to top button