16 C
Delfzijl
22 juni 2021 20:18

Een Noord-Nederlandse primeur door het Noordelijk Bach Consort

spot_img

Middelstum – Het Noordelijk Bach Consort heeft een primeur voor Noord-Nederland! Op 23 maart voert het ensemble de tot voor kort onbekende Johannes Passion van Georg Gebel uit.

‘Komm, komm, komm mit Jesu Seel und Sinn; komm er gehet an sein Leiden.’ Met deze uitnodiging begint de Johannes Passion uit 1748 van de totaal vergeten Duitse componist Georg Gebel d.J. (1709 – 1753). ‘Welke componist schreef deze muziek?’, vroeg enkele jaren geleden de presentator van het Radio 4-programma Diskotabel. Het klonk barok met een vleugje Sturm und Drang, maar het panel tastte in het duister. Geen Telemann, Händel of een onbekende Bach, maar Georg Gebel. Georg wié? Nooit van gehoord.

Panellid Kees Vlaardingerbroek, musicoloog en artistiek leider van de NTR ZaterdagMatinee, schafte de cd aan, luisterde en luisterde nog eens. Hij belde met Jos van Veldhoven. Van Veldhoven luisterde ook en raakte enthousiast: ‘Dit is ‘m!’ Een meesterwerk was ontdekt. Het werk werd een paar jaar eerder in de archieven van Rudolstadt gevonden door de Duitse musicoloog Manfred Fechner. Ludger Rémy zette het op cd.

Van Veldhoven besloot het werk met de Nederlandse Bach Vereniging uit te voeren. Tijdens de Matinee op 17 november 2007 in het Concertgebouw te Amsterdam was de allereerste uitvoering van de Johannes Passion van Georg Gebel d.J. in Nederland een feit. Het NBC voelt het als een voorrecht dit werk nu uit te kunnen voeren en de in vergetelheid geraakte componist aan het publiek in Groningen en omgeving bekend te maken.

Met de volgende solisten verwachten we onder leiding van de dirigent, Benjamin Bakker, een bijzondere uitvoering neer te zetten: Henk Gunneman – tenor, evangelist, Matthijs Mesdag – bas, Jezus, Jussi Lehtipuu – bas, Pilatus, Wendy Roobol – sopraan, Eske Tibben – alt.

Het concert vind plaats op zaterdag 23 maart om 20:15 uur in de Hippolytuskerk in Middelstum. Kaarten zijn te bestellen via de website: www.noordelijkbachconsort.nl.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,258VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
KlussenKlussen
WonenWonen
AutoAuto
DierDier
Mode 2021Mode 2021
TuinTuin
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Populaire berichten