Een derde verzekert auto over en betaalt onnodig te veel

Nederland – Bij het afsluiten van een autoverzekering kiest bijna een derde (32%) voor oververzekering van de wagen. Deze verzekeringsnemers kiezen voor een dekking die hoger is dan de waarde van de auto, waardoor zij onnodig veel premie betalen. Zo kiest 6% van de autobezitters voor een allriskverzekering in plaats van de voor hen aanbevolen WA-verzekering. Dat blijkt uit een analyse van Pricewise waarin gekeken werd naar consumenten die in 2021 via de vergelijkingswebsite een autoverzekering afsloten. Aan de andere kant kiest ruim één op vijf autobezitters (22%) voor een verzekering die de waarde van de auto niet volledig dekt. Vooral auto’s waarvoor een allriskverzekering aanbevolen wordt, worden onderverzekerd (24%). In geval van schade keert de autoverzekeraar daarbij een lagere waarde uit dan de auto nog heeft en draaien verzekerden zelf voor de overige kosten op. Het grootste deel van de mensen die via Pricewise een autoverzekering afsluit, kiest wel de aanbevolen dekking die past bij de waarde van de auto (64%).

Oververzekering kan consument meer dan honderd euro per jaar kosten
Vooral bij auto’s die prima af zijn met enkel een verplichte WA-verzekering, waarmee alleen schade aan de tegenpartij wordt vergoed, kiest ruim een op de drie (34%) voor een hogere dekking. Het is volgens Hans de Kok, directeur van Pricewise, niet altijd onverstandig van verzekeringsnemers om voor een hogere dekking te kiezen dan nodig is. “Soms is een iets hogere dekking niet veel duurder dan de minder uitgebreide dekking. Bijvoorbeeld door een scherpere premie of door de schadevrije jaren van de verzekeringsnemer, waarmee deze korting krijgt op de premie. Het kan dan aantrekkelijk en waardevol zijn om toch te kiezen voor een uitgebreidere dekking. Wel blijft het belangrijk om niet ‘voor de zekerheid’ te kiezen voor een veel duurder product. Voor een allriskverzekering betaal je soms honderd euro meer per jaar dan voor een WA-verzekering. Een groot verschil aan premie, terwijl je daar bij oudere wagens in de meeste gevallen weinig voor terugkrijgt door de lage dagwaarde.”

Vooral allriskauto’s worden onderverzekerd
22% van de verzekeringsnemers kiest, bewust of onbewust, voor onderverzekering. Dit zijn vooral verzekeringnemers in het bezit van auto’s die binnen de allriskgroep vallen (24%). In de groep auto’s met de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar die vaak een beperkt casco-dekking nodig hebben, kiest één op de vijf (20%) voor een lagere dekking. De Kok raadt verzekeringsnemers aan goed na te denken als zij voor een lagere dekking willen gaan: “Door onderverzekering loop je soms flink veel vergoeding mis op het moment dat je een beroep doet op de autoverzekering. Bij onderverzekering heeft de auto nog een hogere dagwaarde dan waar deze voor is verzekerd. Kiest een verzekeringsnemer enkel voor een WA-verzekering, dan krijgt deze niks vergoed bij schade aan de eigen auto of diefstal. Het betalen van die aantrekkelijk lage premie van de (onder)verzekering, stelt de verzekeringsnemer later opeens voor hoge kosten.”Back to top button