Een collaboratieve robot, gevaar of kans?

Is een collaboratieve robot een gevaar of juist een kans voor mijn bedrijf? Gaat het mijn business verder helpen, of zorgt de grote investering er juist voor dat mijn onderneming eraan tenonder dreigt te gaan? Dit is iets dat veel ondernemers zich vandaag de dag afvragen. Een collaboratieve robot heeft veel voordelen voor zowel uw bedrijf als uw werknemers. In dit artikelen zetten we ze daarom op een rijtje.

Kansen voor uw werknemers
Allereerst biedt een collaboratieve robot veel kansen voor uw werknemers. Wat veel ondernemers namelijk niet weten, is dat een collaboratieve robot náást mensen opereert. De collaboratieve robot kan ook met menselijke aanrakingen tegengehouden worden en is gemakkelijk te sturen. Hierdoor hoeft u niet direct uw personeel te ontslaan wanneer u een collaboratieve robot in huis haalt.

Uw werknemers kunnen zich daarnaast focussen op anderen gebieden waar hun interesse naar uitgaat. Willen zij bijvoorbeeld een leidinggevende functie, zijn er andere kansen die zij ambiëren of willen ze zich juist verder verdiepen in de robotisering in het bedrijf, dan zijn dit mogelijkheden. Een cobot in uw fabriek biedt dus zowel voor het productieproces als voor uw werknemers kansen.

Ook zorgt een collaboratieve robot ervoor dat de fysieke handelingen voor uw werknemers afnemen. Niet alleen voor de werknemers biedt dit voordelen, ook voor uzelf als ondernemer. Voor werknemers betekent dit dat de slijtage aan spieren en gewrichten afneemt, waardoor ook de ziektekosten lager blijven. Voor uzelf als ondernemer betekent dit dat het ziekteverzuim wordt teruggedrongen. Hierdoor nemen voor uw bedrijf ook deze kosten af.

Efficiëntie
Daarbij komt dat de efficiëntie binnen uw bedrijf drastisch omhoog gaat. Een collaboratieve robot kunt u namelijk zelf programmeren, waardoor u zeer precies kunt bepalen welke handelingen de collaboratieve robot uitvoert. Of je deze nu inzet om deksels op potten te draaien of juist schroeven aan te draaien, u kunt het helemaal zelf bepalen.

Doordat de cobot standaard handelingen uitvoert, gaat de efficiëntie sterk omhoog. De snelheid waarmee een robot deze handelingen uitvoert, ligt namelijk erg hoog. Ook dit is natuurlijk allemaal handmatig in te stellen. Werkt de robot náást een werknemer, dan wordt de efficiëntie alleen maar groter.

Het feit dat je de collaboratieve robot zelf volledig kunt programmeren, kun je deze ook op vele verschillende afdelingen inzetten. De multifunctionele inzetbaarheid van de cobot is daarom een van de redenen dat een ondernemer kiest voor de aanschaf van een collaboratieve robot. Dit maakt een collaboratieve robot dan ook vaak de investering waard.

Hoe zit het met de kosten?
De kosten van een collaboratieve robot vallen wat dat betreft mee. Door veel werkgevers wordt de collaboratieve robot verward met een robotarm. Een robotarm is namelijk voor industriële doeleinden erg efficiënt, maar is gemaakt om uw werknemers te vervangen. Deze kunnen tevens niet door menselijk handelen tegengehouden worden.

De collaboratieve robot is een kleinere versie van een industriële robot, waardoor deze dus ook een stuk minder hoeft te kosten. Dit is voor ondernemers een belangrijke reden om een collaboratieve robot te overwegen. Daarnaast zorgt de multifunctionele inzetbaarheid en het feit dat ze náást mensen kunnen werken voor grote voordelen.

Back to top button