16 C
Delfzijl
22 juni 2021 19:32

EBG Inspiratiesessie over ‘ondernemen in een coöperatie’, de rechtsvorm waar werknemers de baas zijn

spot_img

Garnwerd – Op donderdagochtend 19 april organiseert de Economic Board Groningen (EBG) een EBG Inspiratiesessie over ondernemen in een coöperatie. De keynote speaker is Ander Etxeberria, medewerker van de succesvolle Mondragón-coöperatie uit Spaans Baskenland. De EBG Inspiratiesessie is een informatieve bijeenkomst voor ondernemers die meer willen weten over de ondernemingsvorm waarbij werknemers eigenaar worden van (een deel van) het bedrijf en waar gezamenlijk de koers wordt bepaald.

Ondernemen in een coöperatie
Bij de oprichting van een bedrijf denk je vaak aan een BV of VOF. Een andere optie die steeds vaker voorkomt is een werknemerscoöperatie. Dit is een model waarbij de werknemers deels eigenaar worden van het bedrijf. De coöperatie heeft dan ook geen aandeelhouders als eigenaren, maar slechts leden. De leden hebben het voor het zeggen, zij bepalen mede de koers van de organisatie, ze kunnen geld inleggen en delen mee in de winst. Is dit model van coöperatief ondernemen ook geschikt voor Noord-Groningen?

De keynote speaker van de inspiratiesessie is werkzaam bij de Mondragón-coöperatie in Spaans Baskenland, welke na de oprichting in de jaren ‘50 is uitgegroeid tot de grootste coöperatie ter wereld, met ongeveer 260 bedrijven en 75.000 medewerkers. Zo’n 60 jaar geleden was Mondragón nog een krimpregio, nu is het een van de meest welvarende regio’s van Spanje.

Programma Inspiratiesessie 19 april
Ander Etxeberria, werknemer en manager van de Mondragón Coöperatie, komt speciaal vanuit Spanje over om zijn ervaringen te delen met ondernemers in Groningen. Hij geeft een verdieping in het bedrijfsmodel, de succesfactoren en de toepasbaarheid in krimpregio’s.

Vervolgens gaat Margreet Boersma samen met psychologiestudente Irene van der Logt met de ondernemers in gesprek over nut en noodzaak van democratische besluitvorming. Margreet Boersma is lector Duurzaam Financieel Management aan de Hanzehogeschool en organisatie-adviseur en doet onderzoek naar de belemmeringen en tipping points voor sociaal ondernemen door democratische besluitvorming.

Tot slot zal Hubert Boerrigter, oprichter van Installatie Coöperatie Nederland, vertellen over zijn praktijkervaringen met de coöperatie die hij zelf heeft opgericht.

Praktische informatie
De inspiratiesessie vindt plaats van 9.00 uur tot ongeveer 13.00 uur bij Garnwerd aan Zee in Garnwerd. De voertaal is (deels) Engels. Ondernemers uit Noord-Groningen kunnen zich gratis aanmelden via www.economicboardgroningen.nl/inspiratiesessie  

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,258VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Design en lifestyleDesign en lifestyle
TuinTuin
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto
DierDier
WonenWonen

Populaire berichten