Duidelijkheid over Damster woningen in ‘groep 1588’

Appingedam – Woningcorporaties Marenland en Groninger Huis informeren de komende periode de huurders van woningen in Appingedam die in de zogenaamde groep ‘1588’ van de versterkingsopgave zitten. Op 11 juni informeerden de Nationaal Coördinator Groningen en de gemeente Appingedam de eigenaren van 155 woningen uit diezelfde groep al over het vervolg voor hun woning. Het voorstel is woningen te versterken door sloop-nieuwbouw. Door hiervoor te kiezen, worden de woningen niet alleen veilig maar ook duurzaam, energiezuinig en comfortabel.

Tijdens een aantal informatiebijeenkomsten worden de huurders van 694 woningen geïnformeerd over de versterking. Wethouder Annalies Usmany-Dallinga over de informatieronde: “Het is belangrijk dat onze inwoners een mededeling krijgen over het vervolg. Net als veel anderen wacht deze groep inwoners al veel te lang op duidelijkheid en perspectief. Dat perspectief gaat er nu komen.”

Informeren per complex
Woongroep Marenland en Woonstichting Groninger Huis kiezen ervoor om de informatie per complex te verstrekken. “Op die manier is er ruimte om goed door te praten over de impact van de versterkingsopgave en het vervolg voor hun woning en complex”, aldus directeur Gerke Brouwer van Woongroep Marenland. De woningcorporaties gaan de plannen voor de woningen samen met bewoners uitwerken. Ook willen de corporaties het mogelijk maken dat bewoners kunnen verhuizen van oud naar nieuw door te starten met de bouw van woningen op andere locaties.

Herberekenen versterkingsadviezen
Woonstichting Groninger Huis informeerde op 20 juni al de bewoners van de appartementencomplexen rond het Hart van Opwierde. Volgens directeur Hilde van Ree verliep dit goed: “We hebben aangegeven dat we het versterkingsadvies laten doorrekenen op een nieuwere norm. Wij gaan ervan uit dat de versterkingsopgave voor deze relatief nieuwe complexen dan minder impact heeft.”

Goede samenwerking cruciaal
Volgens wethouder Usmany-Dallinga staan de betrokken partijen de komende jaren voor een grote uitdaging: “We hebben nu versterkingsadviezen voor 1250 woningen, scholen én zorggebouwen. Een goede samenwerking tussen gemeente, Nationaal Coördinator Groningen, corporaties en inwoners is een voorwaarde om deze opgave succesvol uit te voeren.”

Groep 1588
In totaal gaat het in Appingedam binnen de ‘groep 1588’ om 849 woningen. De overige woningen in de groep staan in Delfzijl, Ten Boer en Overschild. Op 11 maart 2019 maakten de betrokken gemeenten afspraken met het Rijk over de financiering van de versterking van de ‘groep 1588’.

Back to top button