Drie mannen aangehouden in onderzoek naar bedreigingen rondom de aanleg van windmolenparken

Groningen – Vanochtend, woensdag 19 juni, heeft de politie drie mannen aangehouden. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de ernstige strafbare feiten die werden gepleegd rondom de aanleg van windmolenparken. Het gaat om een 61-jarige man uit Tweede Exloërmond, een 58-jarige man verblijvend in Meeden en een 50-jarige man uit Nieuw Buinen.

Wat hun rol precies is geweest maakt deel uit van het politieonderzoek. Er vinden zes zoekingen plaats in Meeden, Nieuw Buinen, Tweede Exloermond, Oude Pekela, Groningen en Stadskanaal.

De afgelopen jaren zijn er meerdere incidenten geweest, gericht tegen mensen die om wat voor reden dan ook verbonden zijn bij de aanleg van windmolenparken. Meerdere bedrijven, aannemers en bestuurders kregen dreigbrieven om hun werkzaamheden bij de aanleg stil te leggen. Twee ondernemers gaven hier gehoor aan. Ook werd er in Delfzijl, Meeden en Zuidbroek asbest gedumpt.

“Het gaat om ernstige strafbare feiten. Wij zijn samen met het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart om de verantwoordelijke(n) te stoppen, aan te houden en te vervolgen”, aldus een woordvoerder van de politie.

“Wij begrijpen dat er rondom de aanleg van de windmolens verschillende en tegenstrijdige belangen & voor- en tegenstanders zijn. Maar vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie mogen nooit zover gaan dat er strafbare feiten worden gepleegd.”

Het dumpen van asbest en het versturen van dreigbrieven zijn ernstige strafbare feiten met grote gevolgen. Asbest kan gevaarlijk zijn. Ondernemers en hun families zijn emotioneel en economisch getroffen.

Back to top button