Loppersum – Een nieuwe toren op de plek van de voormalige kerk van Garsthuizen, de restauratie van het Cultuurhistorisch Centrum Loppersum en het herstel van de historische tuin van de Buitenschool in Glimmen. Deze drie initiatieven krijgen elk maximaal € 25.000 om hun plannen uit te voeren. Het geld wordt beschikbaar gesteld door de provincie.
De drie projecten kwamen als beste uit de bus bij de presentatie-ochtend (pitches) van het provinciale programma Erfgoed, Ruimtelijke kwaliteit en Landschap (ERL) in de veenkoloniale kerk De Amshoff in Kiel-Windeweer. De projecten dragen allemaal bij aan het behoud en de ontwikkeling van het culturele erfgoed en het landschap in onze provincie.
De drie beste initiatieven
Hart voor Garsthuizen
Inwoners van Garsthuizen en Stichting Oude Groninger Kerken willen op de plek van de gesloopte kerk van Garsthuizen een nieuwe toren bouwen. De 18 meter hoge toren moet de ruimtelijke kwaliteit verbeteren en als ontmoetingsplek voor het dorp dienen. De historische grafzerken en de archeologische waarde van de gesloopte kerk blijven behouden.
Gevelrestauratie Cultuurhistorisch Centrum Loppersum
De gevel van het Cultuurhistorisch Centrum, een blikvanger in het centrum van Loppersum, wordt in de oorspronkelijke staat hersteld. De authentieke kozijnen, in 1928 gebouwd in de opvallende stijl van de Amsterdamse School, keren terug. In het pand worden tentoonstellingen, ontmoetingen en activiteiten georganiseerd.
Tuin Buitenschool Glimmen
De tuin van de oude Groninger Buitenschool in Glimmen keert terug in de oude staat. Zo worden een aantal van de leskuilen en het amfitheater in ere hersteld. Dit alles gebeurt in het gedachtegoed van architect en onderwijsvernieuwer Jaap Wilhelm. In de tuin kunnen bezoekers meer leren over de geschiedenis van de Buitenschool en over het historische landschap.
Voor de eigen leefomgeving
Gedeputeerden Susan Top en Tjeerd van Dekken maakten deel uit van de jury tijdens de bijeenkomst. Ze zijn beiden onder de indruk van de projecten. Susan Top: “Uit alle initiatieven blijkt dat mensen veel waarde hechten aan hun eigen leefomgeving en hier concrete plannen voor hebben. Zo worden bijvoorbeeld historische gebouwen, archeologie en Gronings landschap behouden of weer zichtbaar gemaakt. Tegelijkertijd dragen de plannen vaak bij aan een oplossing voor een vraag uit de omgeving.” Gedeputeerde Tjeerd van Dekken vult aan: “Dit is een laagdrempelige manier om de provincie, met elkaar, weer iets mooier te maken. Het zijn stuk voor stuk initiatieven die meetellen en van belang zijn voor inwoners.”
11 projecten
Initiatiefnemers van elf projecten kregen ieder vijf minuten om een vakjury en het publiek te informeren en overtuigen van hun plan. De jury bestond naast de gedeputeerden Top en Van Dekken uit Annet Kempenaar (universitair docent Ruimtelijk Ontwerp en Watermanagement) en Annemiek Hoesen (wethouder gemeente Midden-Groningen). Ook het publiek in de zaal mocht meestemmen.
Eerdere winnaars
Vorig jaar ging er een provinciale bijdrage naar het herstel van de joodse begraafplaats in Winsum, het behoud van een historisch wandelpad tussen Loppersum en Eenum en het terugplaatsen van een schotbalkhuisje bij de dijkdoorgang in de Carel Coenraadpolder
in 2 minuten te lezen