Donderdag kans op sneeuw in het noorden

Nederland – Woensdag en donderdag komen we tijdelijk in koelere lucht terecht. Donderdag trekt een neerslaggebied over ons land. In het midden en zuiden is het niet koud genoeg voor sneeuw en valt gewoon regen. In het noorden en noordoosten ligt de temperatuur rond een graad of 1 en is (natte) sneeuw mogelijk. Tijdens intensievere neerslag kan er een dun sneeuwdek ontstaan van 1 tot 3 centimeter.

Tijdelijk in de koudere lucht
Afgelopen nacht verliep door een intensief neerslaggebied kletsnat. Vandaag regent het eerst nog enige tijd in het zuidoosten, maar op de meeste plekken verloopt de woensdag droog en relatief rustig. Achter het neerslaggebied wat afgelopen nacht is overgetrokken komen we tijdelijk in koudere lucht terecht. De laagste temperaturen vinden we deze woensdagochtend in het midden en noorden met lokaal een graad of 3. Vanmiddag stijgt de temperatuur weer naar 6 of 7 graden. Echt winters kunnen we dat niet noemen, maar het is wel een stuk minder zacht dan de voorgaande dagen.

De nacht naar donderdag verloopt droog en een stuk kouder dan de afgelopen nachten. Er schuilt nog enige onzekerheid in de mate van afkoeling, maar het staat in ieder geval vast dat de temperatuur op veel plekken afkoelt tot richting het vriespunt. Als het hierbij ook nog eens flink opklaart kan het regionaal een graadje vriezen, maar als de bewolking niet openbreekt blijven de minima net boven het vriespunt.

Opnieuw kletsnat in grote delen van het land
Donderdagochtend bereikt een neerslaggebied ons land dat voor een interessante situatie gaat zorgen. In de vroege ochtend gaat het in Zeeland als eerste regenen. Gedurende de dag trekt dit neerslaggebied noordwaarts over het land. In het midden en zuiden regent het bij 3 of 4 graden en daarbij is het voor het gevoel waterkoud. Er gaat wederom flink wat regen vallen op veel plekken in het land. Er kan 10 tot lokaal 20 mm vallen.

Naarmate het neerslaggebied verder noordwaarts trekt komt het in de buurt van de nog steeds aanwezig koude lucht. In de noordelijke provincies Drenthe, Friesland en Groningen kan later op de dag en in de avond dan ook enige tijd (natte) sneeuw vallen. Vaak zal dit gaan om natte sneeuw dat niet blijft liggen, maar als het eenmaal hard genoeg sneeuwt kan het toch korte tijd even wit worden.

image

Eventuele sneeuwpret van korte duur
De kans dat we sneeuwvlokken kunnen spotten in Noord-Nederland is donderdag ongeveer 80%. Maar daarmee is natuurlijk nog geen sprake van sneeuwpret. De kans op een lokaal sneeuwdek van ten minste 1-3 centimeter is een stuk kleiner: namelijk zo’n 25%. Toch is een witte wereld niet uitgesloten zolang de sneeuwval lang genoeg aanhoudt. Hetzelfde geldt voor het risico op gladheid. Met name in de provincie Groningen is die mogelijkheid aanwezig. Als het hier tot een witte wereld kun je er zeker niet lang van genieten. In de nacht naar vrijdag komt de temperatuur al weer ruim boven nul uit en vrijdag overdag liggen de maxima rond een graad of 8.

Daarna opnieuw zeer zacht
De tijdelijke koudere lucht wordt ook weer zeer snel weggevaagd. Sterker nog: komend weekend wordt het zeer zacht. In de zuidelijke helft kan het zaterdag lokaal zelfs 14 graden worden. Als het zonnetje dan even doorbreekt lijkt het eerder lente dan hartje winter. Dat is natuurlijk goed nieuws voor de carnavalsvierders in het zuiden van het land, alhoewel het nog niet helemaal zeker is of het ook grotendeels droog blijft.  

Back to top button