fbpx

Dit weekend regen- en onweersbuien; noorden houdt het zaterdag nog droog

Nederland – Wie dit weekend op pad gaat moet rekening houden met regen- en onweersbuien. Dit kunnen pittige buien zijn met hagel en veel regen. Op de weg kan het tijdens een bui glad worden door oude olieresten. Deze zaterdag zijn de buien voor het zuiden en vanavond voor het oosten en noorden, morgen is overal in het land kans op stevige regen- en onweersbuien.

De noordelijke provincies hebben op deze zaterdag geluk. De zon blijft daar nog flink schijnen en de bewolking neemt pas vanmiddag geleidelijk toe. In het zuiden overheerst de bewolking en in het zuidoosten is later vanochtend al kans op enkele regen- en onweersbuien. Ook in het zuidwesten is een enkele (onweers)bui mogelijk.

Aan het eind van de middag komen in het oosten van het land stevige regen- en onweersbuien tot ontwikkeling. Daarbij is kans op hagel en lokaal veel regenwater in korte tijd. De temperatuur stijgt naar waarden rond 25 graden en door de hoge luchtvochtigheid voelt het broeierig warm en klam aan.

Kans op lokale gladheid
Wie de weg op gaat, moet tijdens buien opletten voor lokale gladheid. Het is namelijk al weer ruim een week droog en de auto kan door de combinatie van regen, vuil op de weg en oude olieresten wegslippen.

De regen- en onweersbuien trekken vanavond over het noorden van het land naar het noordwesten. Ook in het zuiden van Limburg en in Zeeland is kans op buien. Het koelt langzaam af en om 21:00 uur is het nog 20 graden. Komende nacht is kans op mist, maar in het noorden en noordwesten is nog kans op buien met onweer. Het koelt af naar 15 tot 17 graden.

Zondag meerdere regen- en onweersbuien
Morgen zijn er perioden met zon, maar in de middag komen verspreid over het land enkele regen- en onweersbuien tot ontwikkeling. Dit kunnen stevige buien zijn met kans op hagel en lokaal veel regenwater in korte tijd.

De buien zullen niet eerlijk over het land worden verdeeld, want op sommige plaatsen zijn meerdere buien mogelijk, maar het zijn ook plaatsen waar het heel de dag droog blijft. Het best is om de radar in de gaten te houden. De zuidenwind is zwak tot matig en het wordt 23 graden in het westen en 26 in het oosten.

Back to top button