Dinsdag grote kans op eerste zomerse dag

Nederland – De temperatuur loopt de komende dagen flink op. Vandaag wordt het op de warmste plaatsen 24, lokaal al 25 graden, dinsdag wordt het waarschijnlijk voor het eerst dit jaar op meerdere plaatsen in ons land zomers warm met 25 tot 27 graden. Vanaf woensdag wordt het weer iets koeler met 16 tot 22 graden. Temperaturen van 16 of 17 graden gemiddeld over het land zijn normaal voor deze tijd van het jaar.

Het lenteweer van de afgelopen dagen zet ook de komende dagen door. Vandaag schijnt de zon op veel plaatsen volop. Bij een veelal matige noordenwind wordt het 14 graden op de Wadden tot zo’n 20 graden in het zuidoosten. Na het weekend draait de wind naar het zuiden, waardoor de temperatuur fors hoger uitkomt.

Vandaag wordt het bij veel zonneschijn 21 tot 24 graden. Op de warmste plaatsen in het zuidoosten kan het 25 graden worden. De kans dat morgen al de eerste regionale zomerse dag van het jaar wordt gemeten is circa 25%. Dinsdag is die kans een stuk groter. Hoewel we meer (hoge) bewolking zien, is de lucht waarin we zitten flink warmer. Op grote schaal wordt het landinwaarts 25 tot 27 graden, wat voor veel regio’s de eerste zomerse dag van het jaar is. We spreken van zomerse temperaturen bij 25 graden of hoger. Op de Waddeneilanden is de temperatuur, door wind over nog koud zeewater steeds wat lager.

Niet vroeg, ook niet laat
De eerste zomerse temperaturen zien we gemiddeld rond begin mei, al zien we wel grote jaarlijkse variatie. Vorig jaar was het al op 31 maart voor het eerst 25 graden, in 1984 moest tot 19 juni worden gewacht. Wanneer ook in De Bilt 25 graden of meer wordt gemeten, zou dat iets aan de vroege kant zijn. Gemiddeld zien we daar de eerste zomerse dag rond half mei.

Hoewel de eerste zomerse temperaturen in deze tijd van het jaar niet heel vreemd zijn, is het toch fors warmer dan het langjarig gemiddelde. Gemiddeld over het land zijn middagtemperaturen van 16 of 17 graden gebruikelijk. Daar zitten we voorlopig boven.

Afkoeling, maar droogte blijft
Vanaf woensdag doet de temperatuur weer een stap terug. Met waarden tussen 14 graden op de Wadden tot soms nog 23 of 24 graden in het uiterste zuidoosten blijft het nog wel aan de warme kant voor deze tijd van het jaar. De afkoeling gaat lokaal gepaard met een enkele bui, grootschalige regen van betekenis is echter niet aan de orde.

De droogte wordt daarmee de komende week steeds nijpender. Nu de natuur volop in het groen zit, zal verdamping van vocht met de hoge temperaturen alleen maar sneller gaan. Naar verwachting zit het landelijk neerslagtekort rond half mei op zo’n 100 millimeter, waarmee dit groeiseizoen tot nu toe zeer droog verloopt.

Back to top button