fbpx

Deze zomer kans op veel lichtende nachtwolken

Nederland – Het seizoen van lichtende nachtwolken staat op het punt van beginnen. Deze zomer lijkt het erop dat er meer lichtende nachtwolken voor kunnen komen dan in voorgaande jaren. Misschien dat in één van de komende nachten voor het eerst dit jaar lichtende nachtwolken te zien zijn in ons land.

Lichtende nachtwolken zijn wolken van ijskristallen die binnen de Poolcirkel op zo’n 85 kilometer hoogte voorkomen. Deze wolken worden door de zon beschenen terwijl het bij ons nacht is, waardoor het lijkt alsof ze licht geven aan de noordelijke horizon.

Elk jaar in de periode tussen begin juni en half augustus maken we kans op het spotten van deze bijzondere wolkensoort.

Aantal lichtende nachtwolken flink toegenomen
Tussen 20 en 24 mei is volgens satellietmetingen het aantal lichtende nachtwolken binnen de Poolcirkel vertienvoudigd. Dat het aantal lichtende nachtwolken in de vroege zomer toeneemt, is vrij gebruikelijk. Dit jaar lijkt het echter sneller en eerder te zijn dan in eerdere jaren.

Dit jaar kans op veel lichtende nachtwolken
Op de plaats en hoogte in de atmosfeer waar lichtende nachtwolken voorkomen, is dit jaar meer water aanwezig dan in de voorgaande jaren. De activiteit van de zon bevindt zich momenteel ook dicht bij een minimum, waardoor minder Uv-straling wordt uitgezonden en minder water hoog in de atmosfeer wordt afgebroken. Daarnaast is de temperatuur op 85 kilometer hoogte boven de Poolcirkel gemiddeld tot iets kouder dan gemiddeld.

De combinatie van al deze factoren leidt ertoe dat dit jaar meer lichtende nachtwolken kunnen ontstaan dan in voorgaande jaren. Doorgaans zijn lichtende nachtwolken maar in een klein aantal nachten per jaar te zien in ons land, mogelijk dat het dit jaar dus een stuk minder zeldzaam is. 

Komende dagen al kans op eerste lichtende nachtwolken
De eerste lichtende nachtwolken zijn de afgelopen week al waargenomen op meerdere plaatsen in Europa, waaronder in Schotland. Bij ons was het vaak bewolkt, waardoor de nachtelijke noordelijke hemel niet zichtbaar was.

De komende nachten verwachten we vaak helder weer. Om lichtende nachtwolken te spotten moet je in de periode tussen een half uur na zonsondergang tot een half uur voor zonsopkomst naar de noordelijke horizon kijken. Hoewel het de komende dagen overdag vaak warm is, is het ’s nachts toch fris met minima tussen 5 en 9 graden.

Back to top button