Deze week vaak hoge zonkracht

Nederland – Zonnig en warm weer nodigt uit om naar buiten te gaan, maar pas daarbij wel op. Wanneer tussen 12:00 en 15:00 uur de zon schijnt, wordt deze week regelmatig zonkracht 7 bereikt. Dinsdag en woensdag is in de zuidelijke helft van het land zelfs zonkracht 8 mogelijk. Een onbeschermde huid kan dan binnen 15 minuten rood kleuren.

Vandaag is het eerst op de meeste plaatsen zonnig. Aan het einde van de ochtend en vanmiddag ontstaan stapelwolken, maar er blijft ruimte voor de zon. De zon is het krachtigst tijdens de eerste helft van de middag. Als er dan geen wolken voor de zon hangen schijnt de zon op veel plaatsen met UV-index 7.

Morgen en woensdag iets dunnere ozonlaag
Morgen en woensdag zit er ongeveer 5% minder ozon dan vandaag in de luchtkolom boven Nederland. Hierdoor wordt iets minder zonlicht onderweg naar het aardoppervlak geabsorbeerd door ozon en kan de zonkracht nog iets hoger uitkomen. De UV-index bij zonnig weer is dan tussen 12:00 en 15:00 ruim 7 (7,0 – 7,3) in de noordelijke delen van het land en lokaal bijna 8 (7,4 – 7,7) in de zuidelijke helft van het land.

Het risico op verbranden is morgen groter dan woensdag. Dit komt doordat het aan het begin van de middag morgen waarschijnlijker zonniger is dan woensdag. Daarnaast is het woensdagmiddag drukkend warm met landinwaarts 27-30 graden en een hogere luchtvochtigheid dan morgenmiddag. Veel mensen zullen hierdoor als de zon schijnt automatisch de schaduw opzoeken.

Ook daarna zonkracht 7
Na woensdag is het met maxima van 18-23 graden beduidend koeler. Voor de kans op verbranden maakt dat niets uit. Als het donderdagmiddag tussen 12:00 en 15:00 zonnig is schijnt de zon met UV-index 7 en verbrand je net zo snel als vandaag. 

Back to top button