3.3 C
Delfzijl
28 februari 2021 23:12

Delfzijl krijgt een eigen haiku

Delfzijl – De havenstad Delfzijl krijgt een eigen haiku in het winkelcentrum. De haiku, een typisch Japanse kunstuiting in de vorm van een drieregelig gedicht, is verwerkt in een kunstwerk van beeldhouwer Hans Nipshagen uit Borgsweer. De haiku komt op een deur te staan die wordt geplaatst aan het begin van de Landstraat. De openstaande deur symboliseert de gastvrijheid die zo kenmerkend is voor Shunan City, de stad waarmee Delfzijl een stedenband heeft.

Ontwerp van kunstenaar Hans Nipshagen

Met het drieregelig gedicht is de gemeente Delfzijl naar een aantal kunstenaars gestapt met de vraag een schetsontwerp te maken. Het Centrum Beeldende Kunst te Groningen heeft daarbij geadviseerd. Als voorwaarden zijn onder andere gesteld dat de kunstenaar ervaring heeft met het verwerken van tekst in de openbare ruimte en in de provincie Groningen woont. Een groep bestaande uit vertegenwoordigers van inwoners en ondernemers van het centrum heeft samen met de stichting Shunan City en de gemeente gekozen voor het ontwerp van beeldhouwer Hans Nipshagen ‘de nieuwe Landpoort’. Wethouder Hans Ronde, net terug uit Shunan City: We zijn verheugd dat de stedenband tussen Shunan City en Delfzijl zichtbaar wordt in het straatbeeld van Delfzijl centrum. Wat altijd weer opvalt in Shunan City is de enorme gastvrijheid. Die is zo indrukwekkend. Het is mooi dat de stedenband wordt gekoppeld aan het vernieuwde winkelcentrum. Het 25-jarig jubileum valt daarmee samen.”

Haiku als uitgangspunt

Shunan City heeft een wedstrijd uitgeschreven die resulteerde in een haiku met als thema tulpen van dichteres Kyoko Fujii. De haiku is vertaald in het Nederlands: Kleuren van vriendschap komen jaar op jaar tot bloei – tulpen in Shunan. Elk jaar planten schoolkinderen in Shunan tulpen als uiting van vriendschap tussen Shunan City en Delfzijl.

Al 25 jaar stedenband

Delfzijl heeft via de stichting Shunan City Delfzijl al 25 jaar een uitwisselingsprogramma met de Japanse stad Shunan City. Elke zomer ontmoeten jongeren uit beide steden elkaar, het ene jaar logeren twaalf jongeren uit Delfzijl in Shunan City bij gastgezinnen, het andere jaar vindt de uitwisseling in Delfzijl plaats. De gemeente Delfzijl ondersteunt dit initiatief.

Volg ons op

10,932FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten