fbpx
17.3 C
Delfzijl
maandag 06 april 2020
Home Politiek Delfzijl gaat grote nieuwe aardbevingsbestendige school bouwen aan het Jachtlaan in Delfzijl

Delfzijl gaat grote nieuwe aardbevingsbestendige school bouwen aan het Jachtlaan in Delfzijl

Delfzijl – Aan het Jachtlaan in Delfzijl wordt een grote aardbevingsbestendige school gebouwd. De school moet onderdak gaan bieden aan zes scholen: Tasveld, Jan Ligthart, ’t Zigt, De Zaaier, Sterre der Zee en Het Baken. Ook komt er ruimte voor een peuterspeelzaal en kinderopvang.

Energieneutraal
Bij het ontwikkelen van deze school is voor het gebouw extra aandacht voor aardbevingsbestendig, duurzaam, energieneutraal en met een goed binnenklimaat bouwen. Minstens zo belangrijk zijn de onderwijskundige inbrengen van de scholen. Daarbij wordt rekening gehouden met de ontwikkelingsrichting van de school, maar ook met eventuele samenwerkingsmogelijkheden tussen scholen.

Krimpbestendig
De school wordt mogelijk in fases gebouwd dit om in te spelen op eventuele krimp zodat de gemeente straks niet zit met een te groot deels leegstaand pand zit. De gemeente telt nu 2000 basisschool leerlingen de verwachting is dat dit over een paar jaar terug zal lopen naar ongeveer 1500 leerlingen.

Voorbeeld school
De gemeente wil de bouw van de school zo snel mogelijk beginnen de school moet een voorbeeld gaan vormen voor de overige scholen in de provincie Groningen. Op dit moment loopt er nog een onderzoek naar de bouwkundige staat van de schoolgebouwen. De veiligheid voor leerlingen en leerkrachten heeft daarin de hoogste prioriteit. De uitkomsten van dit onderzoek worden eind september verwacht.

Spijk en Wagenborgen
In de dorpen wordt ook hard gewerkt aan de ontwikkeling van een twee nieuwe scholen. De basisscholen in Meedhuizen, Termunten en Holwierde gaan op termijn sluiten hier voor komen twee nieuwe scholen voor terug in Spijk en Wagenborgen. Hier is minder haast bij de scholen worden gebouwd na voorbeeld van de school in Delfzijl west.

Investering
De gemeente verwacht dat de sloop van de oude gebouwen en de bouw van drie nieuwe scholen ongeveer 14 miljoen euro gaat kosten. De gemeente is in overleg met de NAM en het CVW om hun bijdrage voor verstevigen van bestaande gebouwen in te zetten voor nieuwbouw en in het verlengde hiervan de sloop- en herinrichtingskosten.

Advertenties