fbpx
dinsdag 26 oktober 2021
11.3 C
Delfzijl

Deelnemers Nationale Kunstweek in Appingedam

Appingedam – Van 4 tot en met 12 november vindt in heel Nederland de Nationale Kunstweek plaats, zo ook in Appingedam. Een groot aantal ateliers, kunstinstellingen, galerieën, kunstuitlenen en gemeenten biedt tijdens de Kunstweek extra activiteiten, workshops, aanbiedingen, exposities en meer aan, waardoor kunstliefhebbers in heel Nederland een week lang extra van beeldende kunst kunnen genieten.

In Appingedam kunt u deze week terecht voor prachtige tentoonstellingen en extra activiteiten in Museum Møhlmann, Museum Stad Appingedam, De Noordelijke Kunsthof, Galerie de Gangerie, Galerie Ruigewaert en De Zilverkamer.

De Nationale Kunstweek wordt in Appingedam op vrijdag 3 november officieel geopend om 17.30 uur in De Noordelijke Kunsthof. Meld u zich aan als u bij de opening aanwezig wilt zijn via t.termeer@appingedam.nl.

Komt u met de auto? In Appingedam kunt u in de hele binnenstad vrij parkeren. Kijk voor meer info op www.appingedam.nl/parkeerbeleid.

Kijk voor meer informatie op de website van de Nationale Kunstweek (www.kunstweek.nl/kunstweek-deelnemers-2017).

Museum Møhlmann

Museum Møhlmann is een landelijk bekend museum voor hedendaagse realistische en figuratieve kunst, kortom, ‘voor kunst die wat voorstelt’. In dat kader organiseert het museum jaarlijks de grote Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling (ORT). Dit jaar is dat alweer de 19e editie (sinds 1998) waaraan maar liefst 104 kunstenaars uit heel Nederland meedoen. Zij tonen ongeveer 500 werken in de meest uiteenlopende technieken. Bij de 19e ORT verschijnt tevens de publicatie “Realisten 2017” met daarin werken en tekstjes van alle deelnemende kunstenaars. Alles bij elkaar: een must voor de liefhebber. www.museummohlmann.nl

Westersingel 102-104, 9901 GK Appingedam
Open: vr-za-zo 13-17 uur

Museum Stad Appingedam

Museum Stad Appingedam vertelt de geschiedenis van de stad Appingedam en haar achterland Fivelingo. En daar wordt onder verstaan alles wat betrekking heeft op het grondgebied van de vroegere bewoners. Zo worden er platen, boekwerken en allerlei andere voorwerpen uit de regio verzameld. Dit jaar viert het museum haar 75ste verjaardag. Het Museum Stad Appingedam besteedt in de kunstweek aandacht aan architectuurgeschiedenis, met de tentoonstelling: “Boerderijenarchitectuur in Fivelingo”.www.museumstadappingedam.nl

Wijkstraat 25, 9901 AE Appingedam
Open: di t/m vrij 11-17 uur, za-zo 13-17 uur

De Noordelijke Kunsthof

Kunstbeweging Toyisme bestaat 25 jaar. Met de tentoonstelling “Toyisme Takes Over“ (1 okt – 17 dec) heeft de Kunsthof een bijzondere jubileumexpositie van dit internationale kunstenaarscollectief (18 kunstenaars uit negen landen).

In het kader van de Nationale Kunstweek organiseert de Kunsthof  een tweetal activiteiten. Op woensdag 8 november (14.00 – 16.00 uur) kunnen kinderen vanaf 8 jaar onder begeleiding maskers maken en beschilderen. Op donderdag 9 november (19.30 uur) organiseert de Kunsthof een lezing over de Kunststroming Toyisme door een lid van de Toyisten. De lezing wordt toegelicht met beeldmateriaal. Voor beide activiteiten vanwege beperkte plaatsen graag aanmelden via de website.www.denoordelijkekunsthof.nl

Blankenstein 2, 9901 AX Appingedam
Open: vrij-za-zo 14-17 uur

Galerie de Gangerie

In galerie De Gangerie exposeert Greet Dijkstra haar werk doorlopend. Onder leiding van haar docent, de Groninger kunstenaar Wiebren Arema, ontwikkelde ze al snel haar opmerkelijke eigen stijl. Een spel van lijnen en contrasterende kleuren dat wordt gekenmerkt door zowel eenvoud als complexiteit. Door het soms bewust weglaten van het gebruikelijke perspectief wordt de toeschouwer geprikkeld om zijn of haar fantasie en zin voor abstractie de vrije loop te laten. www.greetdijkstra.nl

Kniestraat 6,  9901 AD Appingedam
Open: wo t/m za 12-17 uur, voor de rest op afspraak

Galerie Ruigewaert

Tijdens de Kunstweek toont Galerie Ruigewaert een expositie met de titel “Op Zoek Naar Evenwicht” van 4 kunstenaars, t.w. Edwin Grissen, Gerald Schuil, Greetje Feenstra & Marian van der Sanden. Een interessante tentoonstelling met diverse onderwerpen in zeer uiteenlopende schildertechnieken. Dit alles op een bijzondere locatie (Rijksmonument) waar kunst getoond wordt in een andere entourage dan men wellicht gewend is. De expositie loopt tot en met 19 november.

Op zondag 5 november en zaterdag 11 november biedt Ruigewaert de mogelijkheid om een portret te laten schilderen door Bas Nijenhuis, sinds 2016 afgestudeerd aan de Klassieke Academie te Groningen met als onderwerp mens en (huis)dier. www.galerieruigewaert.com

Gouden Pand 1, 9901 EG Appingedam
Open: wo t/m za 12-17 uur, zo 13-17 uur

De Zilverkamer

De Groninger Zilverkamer laat een permanente tentoonstelling zien van een grote collectie zilver. Dit zilver is uitsluitend in Groningen gemaakt en bestaat uit unieke stukken zoals kandelaren, kraantjespotten, brandewijnkommen en dergelijke. De tentoonstelling wordt steeds aangevuld met nieuwe aankopen.

Naast deze collectie is er ook kerkzilver uit de omgeving te zien, deze is in bruikleen gegeven door de kerk en wordt ook nog steeds bij het avondmaal gebruikt. Tevens is er een tentoonstelling van Otto Eerelman , een Groningse kunstschilder bekend van zijn honden- en paardenschilderijen. Tijdens de kunstweek organiseert de Groninger Zilverkamer twee activiteiten:

Woensdagavond 8 november vindt er om 19.30 uur een avondrondleiding door de  Groninger Zilverkamer plaats. Er zal dan een aantal rondleiders aanwezig zijn die het één en ander uitleggen over het zilver en de tentoonstelling van Otto Eerelman. €5.00 p.p. inclusief koffie.

Op zaterdag 11 november kunt u op vertoon van een entree kaartje instructies krijgen over hoe je het beste zilver kunt reinigen en mag er ook een stuk zilver worden meegenomen om deze zelf te reinigen. www.degroningerzilverkamer.nl

Oude Kerkstraat 1, 9901JB Appingedam
Open: di t/m vrij 11-17 uur, za 11-16 uur

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,310VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer