De wintertijd is ingegaan, klok een uur teruggezet

Nederland –  afgelopen nacht is de wintertijd ingegaan. Om drie uur werden de klokken teruggezet naar twee uur waardoor de nacht een uur langer duurde.

Door de overgang van zomer- naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op en is het ’s ochtends eerder licht en ’s avonds vroeger donker.

De wintertijd is de periode in het jaar waarin de klok een uur wordt teruggezet, waardoor de dag een uur korter lijkt. Het doel van de wintertijd is om energie te besparen, met name elektriciteit, door het gebruik van kunstlicht te verminderen.

Met de overgang naar de wintertijd wordt de klok meestal om 03:00 uur ‘s nachts een uur teruggedraaid naar 02:00 uur. Dit betekent dat de dagen korter worden en dat het ‘s avonds eerder donker wordt. Hoewel de wintertijd soms wordt geassocieerd met gezelligheid, knusse avonden bij de open haard en winterse activiteiten, kan de verandering in daglichturen voor sommigen ook aanpassingsproblemen met zich meebrengen.

In het voorjaar wordt de klok weer een uur vooruitgezet, waardoor de zomertijd begint en de dagen langer worden. De exacte data en praktische details van de overgang naar de wintertijd kunnen variëren per land en regio.

Back to top button