De wijk als groene leerschool, Stip Delfzijl start met innovatief tuinhulp- en groenproject Groenbari

Delfzijl – Voor de een het lust, voor de ander een doorn in het oog en een steeds groter groeiende zorg. Er is veel te doen om tuinen en het onderhoud daarvan. Een paar jaar geleden is Stip Delfzijl begonnen met een klussendienst om juist met dit soort hulpvragen aan de slag te gaan, maar de hulpvragen voor tuinen nemen fors toe en voor de toekomst vraagt dat ook om een bredere aanpak.

In samenwerking met lokale vrijwilligers, woningstichting Acantus, het sociaal programma Delfzijl-Noord en de gemeente Eemsdelta is stichting Stip Delfzijl daarom begonnen met een nieuwe innovatief tuinhulp- en groenproject genaamd Groenbari. Vanuit Groenbari werken verschillende partijen samen als het gaat om het groenonderhoud van tuinen, brandgangen en de omgeving. Naast het onderhouden van tuinen en brandgangen staan ook thema’s als zorg, duurzaamheid, klimaatadaptie en flora- en fauna binnen het project centraal.

“Bij ons kloppen steeds meer ouderen aan die aangeven dat ze hun tuintje niet meer kunnen onderhouden. In aantallen praten we al over tientallen meer dan vorig jaar, mensen die we graag willen helpen, maar je moet er ook de vrijwilligers voor hebben. Vanuit Groenbari werken we nu samen aan nieuwe manieren om in de toekomst ook die mensen te kunnen blijven helpen. Denk bijvoorbeeld aan stageplaatsen en projecten op het gebied van dagbesteding en integratie. Zo hebben we een aantal enthousiaste bewoners van het AZC die met veel plezier mensen in de buurt willen helpen. Het belangrijkste is dat we het vooral samen doen en dat het leuk, leerzaam en soms ook wel sexy moet zijn.” Aldus Edo Ladage, een van de initiatiefnemers van het project.

Mensen die zelf ook hulp in de tuin nodig hebben of een andere hulpvragen hebben kunnen contact opnemen met stichting Stip Delfzijl via info@stipdelfzijl.nl of www.stipdelfzijl.nl .

Back to top button