De spaarweek van de Rabobank een echte traditie

Regio – Veel volwassenen die als kind bij de Rabobank een spaarrekening hadden, geven deze reactie wanneer het woord spaarweek valt: “Oh ja! Vroeger tijdens de spaarweek met je spaarpotje geld op je rekening zetten en een cadeautje uitzoeken.” Deze herfstvakantie is er weer een feestelijke spaarweek bij Rabobank Noord-Groningen.

Tijdens de herfstvakantie kunnen kinderen hun spaargeld brengen bij de kantoren van de Rabobank in Delfzijl, Uithuizen en Bedum. Ze kunnen hun spaargeld laten tellen in de automaat en op hun spaarrekening zetten of een nieuwe spaarrekening openen. Na de storting op de spaarrekening (ook digitaal) ontvangen de kinderen een leuk cadeautje en op de kantoren is er elke dag een feestelijke activiteit in Sprookjessferen georganiseerd. Zo geeft Rabobank Noord-Groningen een vervolg aan de traditie die bij de Raiffeisenbank is begonnen.

De spaarweek bestaat al sinds 1958. Toen heette dit de Raiffeisendag en later de Raiffeisen-Spaarweek. Dat de spaarweken in de jaren ’60 en ’70 succesvol waren, laten enkele cijfers zien. Bij de Raiffeisenbank (hieruit is samen met de Boerenleenbank de huidige Rabobank ontstaan) nam landelijk het aantal spaarders dat tijdens de spaarweek een nieuwe rekening opende jaarlijks toe. Ook het totaal ingelegde bedrag steeg van 6,4 miljoen gulden in de spaarweek van 1959 naar 95,8 miljoen gulden in 1970!.

Het tellen van het spaargeld heeft in de loop der jaren een technologische ontwikkeling doorgemaakt. In het begin werd het spaargeld handmatig geteld en later kwamen er geldtelmachines die bediend werden door medewerkers van de Rabobank. Nu is de techniek zover dat het tellen van geld automatisch gaat via een automaat of virtueel via internetbankieren zonder nog naar de bank te gaan.

Sinds 1989 is de spaarweek bij sommige Rabobanken minder in de belangstelling komen te staan en Rabobank Nederland gaf hier ook minder aandacht aan. Rabobank Noord-Groningen is deze traditie altijd blijven omarmen. Het virtuele bankieren geeft veel gemak en voordelen voor mensen, echter blijft het belangrijk dat kinderen ook fysiek in contact komen met munt en briefgeld. Ze krijgen op deze manier een gevoel bij wat geld en sparen is.

spaarweekBack to top button