fbpx
19.3 C
Delfzijl
zondag 12 juli 2020
Home Algemeen De Menkemaborg: 90 jaar museum

De Menkemaborg: 90 jaar museum

Uithuizen – De Menkemaborg in Uithuizen gaat op 1 maart weer open voor bezoekers. Het interieur van de Menkemaborg ziet er weer schitterend uit na twee maanden schoonmaak van de collectie en het interieur.

Dit jaar is een bijzonder jaar, want het is 90 jaar geleden, dat de borg geopend werd als museum en sindsdien hebben bijna 2,5 miljoen bezoekers de Menkemaborg bezocht. Wie wordt de 2,5 miljoenste bezoeker? luidt de vraag.

Voor bezoekers van nu lijkt het of de tijd stil heeft gestaan en de Menkemaborg er in de 18de eeuw zo heeft uitgezien. Dat is ook het doel van de volledig ingerichte kamers, de stijlvolle tuinen en de manier van presenteren ‘alsof de bewoners even weg zijn’. In de afgelopen 90 jaar is er veel gedaan aan de borg, het interieur, maar ook aan de tuinen en het schathuis, om dit complete beeld en deze hoge kwaliteit te kunnen tonen.

De bezoekers krijgen een kijkje achter de schermen over hoe het museum zich ontwikkeld heeft in de loop van de afgelopen 90 jaar. In de borg zijn per kamer kenmerkende restauraties, aanpassingen of veranderingen aan het interieur uitgelicht. Daarnaast is er volop aandacht voor de bewoners, de familie Alberda, die de borg bewoonden van 1682 tot 1902 en hoe wij ons voorstellen hoe zij in de Menkemaborg gewoond en geleefd hebben.

Niet alleen in de borg, maar ook informatie over de ontwikkeling en inrichting van de tuin en het schathuis, nu café-restaurant, is onderdeel van het thema. De Menkemaborg is open van maart tot en met september op dinsdag tot en met zondag van tien tot vijf uur. In de maanden juli en augustus is de borg ook op maandag open.

Advertenties