De horeca komt weer uit het slop na coronacrisis

Nederland – Hoewel 2020 een jaar was met veel zon, was het geen jaar voor het terras. Vele zomermaanden moesten de deuren óf helemaal gesloten zijn, óf alleen open zijn voor mensen met een QR-code. Bovendien mocht het terras en het café niet vol zitten, maar moest er aan sociale distantie worden gedaan. De jaren ’21 en ’22 waren ook niet makkelijk, maar in dit artikel bespreken we of 2023 wél het jaar wordt van het herstel van de alcoholmarkt en de horeca?

De terrassen zitten weer vol

Het is weer helemaal toegestaan: op een vrijdagavond met je vrienden de ene Bacardi Limon achterover werken na de ander. We mogen weer op het terras, we mogen weer met z’n allen aan één tafel en we mogen weer hutjemutje dansen in de danceparty’s. Dat alles betekent natuurlijk ook dat de verdiensten van de horeca deze komende zomer weer helemaal terug zijn op het oude niveau. Maar is het genoeg om de sector weer te doen herstellen of niet?

De omzet stijgt weer

Veel horecaondernemers zijn licht positief over het komende jaar. In 2022 is de omzet weer gaan stijgen ten opzichte van 2019 en langzaam maar zeker komen er weer inkomsten waarmee de coronajaren weer een beetje uit beeld komen en waarmee de kosten van die twee slechte jaren kunnen worden gedekt. En toch zijn er nog veel problemen als gevolg van de coronacrisis.

De problemen van de inflatie

Nederland kampt inmiddels met torenhoge inflatie en dat merkt de horecasector ook. Hoewel de inflatie een gevolg is van de euro’s en dollars die werden geprint in de coronajaren, wordt die inflatie natuurlijk ook verder aangezwengeld door het feit dat het conflict tussen Rusland en Oekraïne uitbrak. De sancties die het Westen Rusland oplegde en het uitschakelen van de gasleidingen naar Europa hebben een desastreus effect op de hele Europese economie: energiekosten stijgen de pan uit.

Te dure prijzen aan de bar

Het is dan dus niet gek dat een biertje anno 2023 soms wel 3,50 zal kosten. En die stamgasten die normaal een heerlijk, koud glas bruine rum zouden nemen bij hun avondeten, laten die nu even achterwege. Mensen zijn meer geneigd om alcohol te kopen in de winkel en het thuis te drinken omdat dat goedkoper is. Dat is iets wat de horeca het komende jaar waarschijnlijk goed gaat merken: de inflatie kan nog wel eens desastreus zijn dan de coronajaren.

Er is nog veel onzeker

Daarnaast is het nog helemaal niet duidelijk wat de toekomst gaat brengen. Komen er wellicht weer maatregelen rondom bepaalde takken van het coronavirus? Het lijkt er niet op. Een meer acuut probleem waar veel horeca ondernemers mee zitten is natuurlijk het feit dat er serieuze financiële problemen zijn als gevolg van twee ‘misgelopen’ jaren. Het is zelfs zo dat één op de zeven ondernemers in de horeca een probleem hebben met schuld die zo groot is dat er eigenlijk geen uitkomst meer is. Het is dan ook te verwachten dat de komende jaren flink wat cafetaria, cafés, koffiehuizen en restaurants failliet gaan en de deuren moeten sluiten. 

Back to top button