De economie gaat gevolgen van het coronavirus voelen

De economische schade van het coronavirus wordt steeds groter naarmate de uitbraak langer duurt. Veel Europese landen hebben al drastische maatregelen moeten nemen, waar zowel ZZP’ers, het MKB en grote bedrijven de gevolgen van merken. Ook zijn de economische gevolgen te zien op de financiële markten, waar de koersen met tientallen procenten gedaald zijn.

Luchtvaart en toeristische sector
De eerste gevolgen waren te merken in de luchtvaart en toeristische sector. Schiphol en KLM hebben het kabinet al om hulp gevraagd, concrete maatregelen zijn er nog niet. De impact op Schiphol is gigantisch doordat ze zitten met een dalende trend in het aantal passagiers en verschillende landen die vliegrestricties aankondigen of al in plaats hebben. De gevolgen gaan veel verder in zijn merkbaar in de gehele toeristische sector. Hotels blijven leeg, de horeca is dicht tot minstens 6 april en over de hele wereld worden mensen opgeroepen om thuis te blijven. Eten afhalen blijft wel mogelijk, zolang de consumptie mee naar huis wordt genomen.

Quarantainemaatregelen van de overheid
Uit eerdere virusuitbraken is gebleken dat niet zozeer de absenties van zieke werknemers ervoor zorgen dat de productie omlaag gaat, maar dat quarantainemaatregelen van de overheid hier voor verantwoordelijk zijn. Deze maatregelen zijn terecht en helpen om een grotere noodtoestand te voorkomen. Desalniettemin kan de economie een nog hardere klap krijgen wanneer de scholen lang dicht blijven, ouders vrij moeten nemen om op de kinderen te passen en hierdoor niet kunnen werken.

Risico op medicijntekorten
In tijden van het coronavirus dreigen al extra medicijntekorten wat mogelijk verergerd wordt door een aankomende wetswijziging. Farmaceuten waarschuwen dat overheidsmaatregelen deze problemen erger maken. Voor medicijnen zonder patent wordt namelijk steeds minder betaald. Deze waarschuwing gaat voornamelijk over een aanpassing in de wet geneesmiddelenprijzen die 1 april van kracht gaat. De wetswijziging zorgt ervoor dat de maximumprijs van veel geneesmiddelen omlaag gaat in Nederland, wat volgens farmaceuten kan leiden tot grotere medicijntekorten.

Naar verwachting gaan ook verkopen in de supplementenmarkt omhoog. Tegenwoordig gebruikt bijna de helft van de Nederlandse bevolking voedingssupplementen als aanvulling op de gewone voeding. De voornaamste redenen hiervoor zijn het verhogen van de weerstand en het bevorderen van de algehele gezondheid. In tijden van het coronavirus houdt de Nederlandse bevolking zich erg bezig met de gezondheid waardoor de consumptie van voedingssupplementen als vitamine D, vitamine C en multivitaminen waarschijnlijk toeneemt.

Culturele leven ligt stil
Het culturele leven is grotendeels tot stilstand gekomen. Festivals en premières zijn geschrapt en musea, concertzalen en theaters sluiten de deuren. Op dit moment is er nog geen goede inschatting te maken van de financiële schade, mede doordat het niet duidelijk is hoe lang de maatregelen gaan duren. Zelfs wanneer musea en andere culturele instellingen weer open gaan blijft er een gemis aan inkomsten door toeristen.

Zware tijd op de beurs
De koersen op de Amsterdamse beurs hebben al meerdere klappen te verduren gehad. Bijna alle AEX- en midkap-fondsen staan in de min en de koersen zijn vergelijkbaar met het peil van begin 2016. Niet alleen in Nederland is dit het geval, ook andere beurzen hebben te maken gehad met een sterke daling sinds  de uitbraak van het coronavirus. Beleggers zijn afwachtend en kijken onder andere uit naar het moment dat het virus onder controle is en overheden de economie gaan stimuleren. De Amerikaanse centrale bank, de Fed, heeft de rente al onverwacht verlaagd tot bijna nul en gaat daarnaast het aankoopprogramma van obligaties opnieuw oppakken. Tot nu toe heeft dit een weinig merkbaar effect. 

Financiële steun
Voor alle ondernemers die bang zijn dat de coronacrisis een financiële crisis wordt voor hun bedrijf heeft de regering goed nieuws. Er zijn namelijk verschillende maatregelen waar bedrijven per direct aanspraak op kunnen doen. De overheid staat garant voor een groter percentage mkb-kredieten, er is werktijdverkorting en banken kunnen goedkoop lenen bij de ECB en dit vervolgens weer uitlenen aan het mkb. Voor zzp’ers zijn er nog weinig concrete maatregelen, maar Rutte belooft dat niemand buiten de boot valt. Zzp’ers kunnen vooralsnog bijstand aanvragen bij de gemeente terwijl er wordt gewerkt aan een extra steunpakket.

Back to top button