18.4 C
Delfzijl
19 juni 2021 01:25

De comeback van de hennepindustrie in Nederland

spot_img

Nederland – Nederland is na Frankrijk de grootste producent van hennep in Europa. De hennepindustrie draait op volle toeren en blijft groeien. Dat komt door de steeds toenemende vraag naar voedingssupplementen op basis van hennep, zoals CBD-olie en hennepolie. De hennepindustrie heeft een lange geschiedenis in Nederland. Vandaag vind je de telers hoofdzakelijk in het noordoostelijke deel van het land.

Hennepolie en CBD-olie doen industrie opnieuw floreren
Er is de laatste jaren een steeds toenemende vraag naar CBD-olie en hennepolie. Deze voedingssupplementen worden allebei gewonnen uit de hennepplant maar verschillen sterk van elkaar. Hennepolie is een vetstof die gebruikt wordt in de keuken als gezond alternatief voor olijfolie of boter. Het is gemaakt op basis van de zaden. CBD-olie daarentegen is een extract van de toppen van de hennepplant. De cannabinoïden in de toppen bestrijden onder andere pijn, slapeloosheid en stress. Cosmeticaproducenten voegen zowel hennepolie als CBD-olie toe aan verzorgingscrèmes en shampoos omdat ze een kalmerend effect hebben en roodheid tegengaan.

Nederlanders al lang verzot op hennep
Lang voordat de rijke voedingsstoffen van hennepolie en CBD-olie bekend waren, was hennep al populair in Nederland. Eeuwen geleden werd in de weiden rond de haven van Rotterdam op grote schaal hennep geteeld om van de vezels papier, kleding, touwen en zeilen te vervaardigen. Canvas, een ander woord voor zeil, komt trouwens van het Franse woord ‘canevaz’, dat ‘gemaakt van hennep’ betekent. Schepen met 50 tot 100 ton hennep vertrokken vanuit de haven naar andere Europese landen om er de hennep te verkopen. Hennepolie werd toen ook al gebruikt, niet in de keuken maar om de zeilen waterafstotend te maken.

Het Amerikaans verzet
De reden waarom de hennepindustrie niet is blijven floreren gedurende al die jaren is omdat hennep geband werd uit de Amerikaanse markt in de jaren dertig. Onder druk van lobbyorganisaties die de henneptelers als grote concurrenten zagen, demoniseerden ze hennep. Plots was het drugs en betekende de teelt de ondergang van de jeugd. Zestig jaar lang blijft hennep een verboden product. Sinds de jaren 90 komt de teelt weer op gang maar het is pas de laatste jaren dat de vraag sterk toeneemt. 

Export binnen Europa
De hennepteelt in Nederland vindt vooral plaats in de provincies Groningen (69%) en Drenthe (19%). 140 verschillende bedrijven telen hennep waarvan er 71 gevestigd zijn in Groningen. De grootste exportmarkten voor de hennepindustrie in Nederland zijn Duitsland (31%), Spanje (17%) en het Verenigd Koninkrijk (9%). Wereldwijd zijn het de hennepzaden die het meest worden verhandeld. Nederland verhandelde in 2019 bijna 32 miljoen ton hennepzaden. De export van hennepzaden in Nederland is fors gegroeid de laatste drie jaren en de verwachtingen voor de komende jaren zijn positief. 

Zo krijgt de hennepindustrie weer voet aan de grond in Nederland en vindt het zijn weg naar het buitenland. Hoewel ze lang onderdrukt is geweest door de Verenigde Staten en Nederland nog zeer weinig naar daar uitvoert, wordt hennep tegenwoordig in zoveel materialen gebruikt dat de comeback deze keer niet te temperen zal zijn. De Amerikaanse president Donald Trump heeft ondertussen zelfs in eigen land de hennepteelt gelegaliseerd.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,255VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
AutoAuto
KlussenKlussen
DierDier
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Mode 2021Mode 2021
TuinTuin

Populaire berichten