De bromfiets is in Groningen nog steeds een populair vervoersmiddel

Nederland – Ben je boven de vijftig jaar dan zullen de huidige merken van de bromfietsen die nu verkocht worden je weinig meer zeggen. Wie herinnert zich de Puch nog waarbij het chopper model mateloos populair was. De rijders van de bekende Duitse merken zoals de Kreidler of de Zündapp moesten niets van de Puch hebben, laat staan van de Japanse merken zoals de Honda, Yamaha of de Suzuki.

En hoewel de elektrisch fiets aan populariteit als vervoersmiddel in landelijke gebieden is toegenomen bij vooral scholieren, is de bromfiets maar ook de scooter nog steeds veel te zien. Daarnaast is de speed pedelec vooral bij forenzen die fietsend naar het werk willen gaan sterk in opkomst.

Veiligheid
Daar waar je vroeger de keuze had in het vervoer per paard in een kar of te voet, is de variatie in vervoersmiddelen de afgelopen eeuw explosief gestegen. De drukte op wegen, kruisingen en rotondes is hiermee explosief gestegen. De verkeersveiligheid is hierdoor de laatste decennia flink onder druk komen te staan. Gelukkig neemt het aantal dodelijke slachtoffers sinds 2000 af al is deze trend in 2021 weer doorbroken met een toename. Ben je deelnemer aan het verkeer dan kom je in allerlei onverwachte en soms hachelijke situaties terecht. Daarbij kan het altijd voorkomen dat je bij een ongeluk of een schade betrokken raakt.

Fietshelm
Bij veel vervoersmiddelen op tweewielers moet je verplicht een aparte WA-verzekering afsluiten. Hoewel dat niet voor de gewone fiets of de e-bike hoeft, neemt de roep tot een verplichte verzekering voor elektrische fietsen toe. Het aantal dodelijke ongelukken met een e-bike is in 2021 namelijk toegenomen in vergelijking met het jaar ervoor. Daarnaast vinden sommige partijen dat gebruikers van de elektrische fiets verplicht een helm moeten dragen. Nu is dat nog niet het geval. Sinds 2021 is geldt een verplichting tot het dragen van een fietshelm alleen bij e-bikes die harder gaan dan 25 kilometer per uur. Voor de speed pedelec is deze helm al sinds 2017 verplicht gesteld.

Verzekering
Voor de snelle speed pedelec is het verplicht om een verzekering af te sluiten. Deze snelheid van deze fiets valt namelijk te vergelijken met die van een brommer of scooter. Schaf je een brommer aan dan heb je verschillende populaire merken waaruit je tegenwoordig kunt kiezen. De merken Aprilia, Vespa en Yamaha worden bij de dealers veel verkocht. Stap je op je nieuwe brommer of scooter dan heb je niet alleen een rijbewijs nodig maar ook een bromfietsverzekering. Vind je de keuze voor de aanschaf van een nieuwe brommer misschien al lastig, bereid je dan maar voor op het kiezen van een goede verzekering. Wanneer je hier online gaat zoeken, bestaat de kans dat je door de bomen het bos niet ziet. Er zijn namelijk veel aanbieders die allemaal verschillende verzekeringspakketten aanbieden. Met het zoeken en vergelijken ben je waarschijnlijk zo een aantal avondjes zoet, en dan is het te hopen dat je de juiste verzekering krijgt. Een online plek waar alles over brommerverzekeringen overzichtelijk bij elkaar staat is Diks.nl. Op deze site kun vind je de antwoorden op alle vragen die je over een brommerverzekering hebt. En daarna is afsluiten nog een koud kunstje. Want je wilt natuurlijk zo snel en veilig mogelijk op je nieuwe brommer of scooter gaan rijden.Back to top button