Nederland – Wil je meer licht en frisse lucht in huis? Dan is een dakraam (laten) plaatsen een goede investering. Er ontstaat meer ruimte door (al is het gevoelsmatig) en je kunt beter ventileren in de ruimte zelf. Toch komt er bij de installatie van een dakraam meer kijken dan je misschien zou denken. We hebben daarom een aantal nuttige tips verzameld die je helpen om dit op de juiste manier te doen.
Vergunning nodig?
In sommige gevallen is een bouwvergunning nodig bij het plaatsen van een dakraam. Daarom doe je er goed aan om dit bij de gemeente na te vragen. Of een vergunning nodig is, hangt onder andere af van de afmetingen van het dakraam, het type en de zichtbaarheid ervan vanaf de openbare weg. Je kunt jezelf beter goed laten voorlichten dan achteraf met onverwachte extra kosten te maken krijgen.
Schakel een vakkundig persoon in
Je hoeft een dakraam niet zelf te plaatsen als je dat niet wilt – en als je niet heel vakkundig bent, dan is het zelfs beter om dit uit te besteden. Zo wordt het dakraam correct geplaatst, blijft de dakconstructie in tact en kun je sneller genieten van het eindresultaat. Tip: vraag offertes bij meerdere bouwbedrijven op (zoals bij dakraamconcurrent.nl), zodat je kunt vergelijken in prijs en kwaliteit.
Locatie en grootte bepalen
Waar wil je je dakraam plaatsen? Aan de zuidkant krijg je bijvoorbeeld meer zonlicht binnen. En hoe groot moet het dakraam worden? Hoe groter het is, hoe meer ventilatie het verzorgt en hoe meer licht je erdoor in de ruimte krijgt. Ga je voor een extra groot formaat dakraam? Dan kunnen er bepaalde aanpassingen nodig zijn die extra kosten en (montage)tijd vragen.
Ventilatiemogelijkheden en isolatie
Tegenwoordig bestaan er dakramen met ingebouwde ventilatiestanden. Die zijn handig, omdat je het raam dan niet helemaal open hoeft te zetten om toch te ventileren. Ook luchtfilters dragen bij aan een goede ventilatie. Isolatie is net zo belangrijk, aangezien je de energierekening hierdoor lager houdt. Plaats je het dakraam in de badkamer? Dan is isolatie extra belangrijk, omdat daar meer warmte vrijkomt. Door deze tips in acht te nemen, voorkom je problemen zoals lekkage, verlies van warmte of een lichtinval die toch niet ideaal is. Kortom: je krijgt een functioneel, duurzaam en prachtig resultaat. En zo is een dakraam zeker weten een goede investering in en waardevolle toevoeging aan je huis.