Cultuurbanket Bierum als hoogtepunt van drie kunstprojecten in de Bierumerschool

Bierum – Op 12 oktober vindt in de Bierumerschool het “Cultuurbanket Bierum” plaats. In een ‘marathonmaaltijd’ van negen uur lang zorgt een wisselend gezelschap dinergasten voor een sprankelende ‘maaltijd.’ De elk uur wisselende deelnemers komen uit industrie, wetenschap, onderwijs, politiek, kunst en filosofie. De dinertafel vormt het hoogtepunt van de drie kunstprojecten die de komende maanden in de Bierumerschool aan de orde zijn.

In het voorste klaslokaal van de Bierumerschool komen bezoekers ogen te kort bij de wel heel bijzonder(e) gedekte tafel van de eigenzinnige Goudse kunstenaar Harry Stangenberger.

De Groninger ontwerper/vormgever Klaas Hendrik Hantschell vult het voormalige schoolgebouw de komende weken met een geluidsinstallatie. Door het hele gebouw wordt de bezoeker verrast met een bewegende, interactieve, audiovisuele soundscape. Patrick Hoving bezet de zolderkamer van de Bierumerschool. Hij is gespecialiseerd in communicatie en presenteert daar zijn installatie  ‘In de kantlijn van de tijd.’ Patrick heeft zich, gewapend met een analoge camera, twee maanden geïnstalleerd in een verzorgingstehuis bij hem in de buurt. Hij liet zich leiden door wat deze plek hem vertelde. De ontmoeting met de bewoners stonden hierin centraal. Welke verhalen schuilden er achter de gesloten deuren? Wat voor mensen leven hier? “In de kantlijn van de tijd” toont de neerslag van zijn ontdekkingen

Cultuurbanket
De tafel met het diner staat gedurende heel de tentoonstellingsperiode gedekt in het voorste klaslokaal. Dat lokaal zal op 12 oktober helemaal zijn gevuld met gasten. Aan die dinertafel van Harry Stangenberger vindt dan een estafettegesprek plaats van maar liefst negen uur. Het gesprek begint ‘s morgens  om 11.00 uur. De tafel is gedekt met negen borden. Elk uur zitten er zeven nieuwe gasten met een verse gespreksleider aan tafel. Er zijn 63 gasten uitgenodigd. Er is telkens één vrije stoel voor wie wil aanschuiven. De gesprekken zullen vooral gaan over kunst en cultuur in de regio. Zowel de gespreksleiders (nog niet allen bekend) als de deelnemers zijn met zorg gekozen op grond van hun te verwachten inbreng. Pregnante onderwerpen en standpunten zijn te verwachten.

De Bierumerschool is tot 26 oktober elk weekend geopend van 14.00 tot 17.00 uur en is verder op afspraak te bezoeken.

Back to top button