Gasunie stelt levering van vloeibaar gas naar Eemshaven zeker

Eemshaven – Gasunie-dochter EemsEnergyTerminal heeft de eerste klanten gecontracteerd die via de Eemshaven LNG (vloeibaar aardgas) gaan leveren. ČEZ a.s. en Shell Western LNG B.V. hebben gezamenlijk 7 miljard m3 (Bcm) per jaar aan capaciteit gecontracteerd. Hiermee is een belangrijke voorwaarde rondom zekerheid voor de levering van LNG vastgelegd. EemsEnergyTerminal verwacht dat de resterende 1 Bcm van de capaciteit in de komende maanden zal worden verkocht. 

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten: ‘Mede dankzij de tomeloze inzet van Gasunie kunnen we de importcapaciteit van vloeibaar gas in Nederland dit jaar nog verdubbelen. Dat is samen met onze inzet op snellere verduurzaming en het vullen van de gasopslagen cruciaal om zo snel mogelijk minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Maar ook om ons voor te bereiden op komende winter. Ik ben blij dat er ruime interesse van bedrijven is om gebruik te maken van deze infrastructuur en meer vloeibaar gas te importeren’.

Tot dit jaar had Nederland alleen een LNG-terminal in de haven van Rotterdam. Met de uitbreiding in de Eemshaven en de optimalisatie van de terminal in Rotterdam verdubbelt de importcapaciteit voor LNG. De nieuwe LNG-terminal in de Eemshaven zal bestaan uit twee drijvende FRSU’s (Floating Storage and Regasification Units): de Exmar S188 en de Golar Igloo. Onlangs is de S188 aangekomen in de haven Rotterdam waar ze zal worden klaargemaakt voor haar taken in de Eemshaven. De verwachting is dat beide FSRU’s eind augustus in de Eemshaven aankomen. De Golar Igloo zal als eerste een aansluiting krijgen op het Nederlandse aardgasnet, daarna volgt de S188. Samen hebben de twee FSRU’s een doorvoercapaciteit van ongeveer 8 BCM per jaar, wat een belangrijke bijdrage kan leveren aan de voorzieningszekerheid en een afnemende afhankelijkheid van Russisch gas.

Ulco Vermeulen, lid van de Raad van Bestuur van Gasunie, is opgetogen over de contractering: ‘Wij verwelkomen de eerste klanten van EemsEnergyTerminal en zijn erg blij met hun steun en coöperatieve instelling. De overeenkomsten zijn in een recordtijd gesloten en we realiseren ons dat dit alleen mogelijk is op basis van vertrouwen, partnerschap en een gezamenlijk doel om in het najaar het eerste LNG te laten stromen. Samen zullen we er alles aan doen om het project tot een succes te maken’.

De drijvende terminal zal in de komende vijf jaar in de Eemshaven vloeibaar aardgas omzetten in gasvormig aardgas. De installatie is ook geschikt voor de opslag van LNG. Na verwerking van het aangevoerde LNG is in totaal 8 miljard kubieke meter aardgas geschikt voor het landelijke net.

Back to top button