fbpx

Consumenten kopen minder buiten EU door btw-heffing

Nederland – De btw-heffing op goedkope producten van buiten de EU heeft ertoe geleid dat consumenten minder kopen bij niet-Europese webwinkels. Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond. Onder andere de onzekerheid over bijkomende kosten schrikt consumenten af. Die kosten kunnen flink oplopen.

Sinds 1 juli 2021 moeten consumenten btw betalen over alle producten van buiten de EU. Eerder waren producten goedkoper dan €22 nog vrijgesteld van btw. De Consumentenbond vroeg ruim 3000 consumenten naar hun ervaringen met het betalen ervan en de invloed die de heffing heeft op hun koopgedrag.

Minder
44% van de ondervraagden zegt minder of zelfs helemaal niets meer te bestellen bij webwinkels buiten de EU. Nog eens 6% laat weten van plan te zijn minder te gaan kopen. Een kleiner prijsvoordeel, maar ook de onzekerheid over bijkomende kosten maakt bestellen in het buitenland een stuk minder aantrekkelijk.

Dure grap
De meeste webwinkels verrekenen de btw direct. Maar er zijn ook winkels die dat niet doen of die er niet duidelijk over zijn. Als de btw niet direct verrekend wordt, moeten  consumenten die achteraf betalen via de pakketbezorger, die daar ook nog eens afhandelingskosten voor in rekening brengt. En die kunnen flink oplopen. PostNL rekent bijvoorbeeld tussen de €4 en €13. Bij DHL betalen consumenten geen afhandelingskosten voor bestellingen tot €22. Daarboven betalen ze minimaal €17,50. FedEx vraagt €5 voor bestellingen tot €50 en daarboven zelfs €15. Bij DPD betalen consumenten €7,20 en bij UPS €7,60 voor bestellingen tot €22. Omdat consumenten zelf niet hun bezorger kunnen kiezen, zorgt ook dat voor extra onzekerheid. 

8 keer zo duur
De onderzoekers van de Consumentenbond namen zelf ook de proef op de som en bestelden 60 producten bij 24 webwinkels. In 9 gevallen vond de btw-betaling achteraf plaats. Bij 1 webwinkel konden de onderzoekers kiezen om de btw voor- of achteraf te betalen. Vooraf betalen was echter duurder en daarom minder aantrekkelijk. In een enkel geval ging het mis en werd de btw zowel voor- als achteraf gerekend. En een setje iPods van het Chinese Geekbuying werd door de €14 verzendkosten en €27 inklaringskosten ineens €47. Dat was bijna 8 keer zoveel als de oorspronkelijke €6. 

Back to top button