fbpx
16.6 C
Delfzijl
maandag 25 mei 2020
Home Agenda tips Concert en cd-presentatie organist Gwendolyn Toth in Eenum

Concert en cd-presentatie organist Gwendolyn Toth in Eenum

Eenum – De inmiddels in onze streken bekende Amerikaanse organist Gwendolyn Toth zal zondag 13 augustus om 15.00 uur een bijzonder concert geven in de dorpskerk van Eenum. Dit concert zal voorafgaan aan de presentatie van haar jongste CD getiteld ”The Arp Schnitger Organ in Eenum”. Dit orgel is in 1704 in Eenum vervaardigd door één van de meest beroemde Duitse  bouwers van barokorgels: Arp Schnitger (1648-1719), die ook in Groningen vermaarde orgels voor zijn rekening heeft genomen, zoals in de Martinikerk en in de Der Aakerk in de stad en in de provincie o.a. in Noordbroek en Uithuizen. Het orgel in Eenum is weliswaar een niet al te groot één-toets instrument maar het beschikt over een uitzonderlijk mooi geluid, typerend voor de prachtige Schnitger orgels. De 17e eeuwse middentoonstemming is ook hier duidelijk aanwezig Deze geeft op prachtige wijze het karakter weer van de muziek vóór Bach.

Gwendolyn Toth woont in New York waar zij dirigente is van het Artek-Ensemble, gespecialiseerd in muziek op authentieke instrumenten. Iedere zomer komt zij naar Europa om concerten te geven op historische orgels. Inmiddels heeft ze al meerdere CD-opnames van Groninger orgels op haar naam staan. De CD die in Eenum zal worden gepresenteerd is haar 5e in de serie.

Het concert zal bestaan uit muziek die is aangetroffen in bijzondere 15e- en 16e eeuwse manuscripten, waaronder een opwindende “veldslag in de muziek”, gebaseerd op het Renaissance motet La Guerre van Clément Jannequin. Ook staat er muziek van Heinrich Scheidemann en Michael Praetorius op het programma. Na het concert zal de CD-presentatie en een nazit met een glaasje wijn plaatsvinden.

Advertenties