College Appingedam steunt hulpactie van Rode Kruis voor zwaar getroffen Molukken

Appingedam – Het college van burgemeester en wethouders van Appingedam geeft een financiële bijdrage van 2500 euro voor een hulpactie van het Rode Kruis voor de Molukken. Het gebied is eind september getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,5 op de schaal van Richter. Sindsdien zijn er meer dan 1500 naschokken geweest.  

Volgens officiële cijfers zijn er 39 dodelijke slachtoffers te betreuren en vielen er 1600 gewonden. Er zijn zo’n 6500 huizen en 500 openbare gebouwen – ziekenhuizen, scholen, gebedshuizen – verwoest of beschadigd. Ruim 170.000 mensen zijn dakloos of de bergen in gevlucht. Ze verblijven in geïmproviseerde tentenkampen onder erbarmelijke omstandigheden, zonder sanitaire voorzieningen.

De hulpverlening is op gang gekomen. Het Rode Kruis op Ambon verleent hulp, er zijn benefietacties en particulieren brengen hulpgoederen.

De Molukse gemeenschap in Appingedam maakt zich ernstig zorgen om hun familieleden op de Molukken. De betrokkenheid is groot. Ze voelen zich veelal machteloos en proberen iets voor hun naasten te doen door geld in te zamelen. De bevingen zorgen voor veel emotie. Er is een speciale gebedsdienst geweest in de Molukse kerk in Appingedam en er zijn verschillende inzamelingsacties en collectes. Het college van burgemeester en wethouders van Appingedam merkt dat de situatie op de Molukken erg leeft onder de Molukse gemeenschap.

Burgemeester Koos Wiersma: “Ik heb verschillende gesprekken gehad met inwoners die zich zorgen maken om hun familie op de Molukken en de situatie waarin ze verkeren. Daarbij kwam ook het verzoek om een donatie te doen. Gezien de omvang van de Molukse gemeenschap in Appingedam, de binding die er van oudsher is met deze gemeenschap, de bezorgdheid van de Damster Molukkers en de noodsituatie op de Molukken heeft het college besloten om een bijdrage te verlenen van 2500 euro.”

Het college gaf in november een donatie van 250 euro voor de actie ‘Statiegeld voor Maluku’  van twee kinderen uit Appingedam. Het statiegeld wordt gebruikt om slachtoffers van de aardbeving op Maluku te helpen.Back to top button