11.9 C
Delfzijl
16 mei 2021 11:21

CDA Statenfractie bezorgd over financiën Groninger gemeenten

Groningen – De Statenfractie van het CDA Groningen maakt zich grote zorgen over de financiële staat van de Groninger gemeenten. Op verzoek van het CDA spreken de Provinciale Staten op 2 december over deze problematiek.

Als toezichthouder richt de provincie zich vooralsnog voornamelijk op het afvinken van sluitende begrotingen. Dat zegt echter niets over het lange termijn-perspectief van gemeenten. Het CDA wil dat de provinciale ondersteuning verder gaat reiken dan één begrotingsperiode.

“Als we problemen willen oplossen moeten we verder dan vier jaar vooruitkijken. Een sluitende begroting zegt simpelweg minder dan een overzicht van schulden, grondexploitaties en de lastendruk op inwoners.” aldus Boonstra.

Sinds 2016 zijn gemeenten verplicht deze kengetallen op te nemen in hun financiële verslaglegging. Deze gegevens stellen toezichthouders in staat om gemeenten van verschillende omvang met elkaar te vergelijken.
“Wie deze kengetallen op een rij zet komt tot de conclusie dat niet alleen de gemeente Stadskanaal, maar ook alle andere Groningse gemeenten zorgelijke scores vertonen. Hier maken wij ons zorgen over” aldus Boonstra.
Onlangs luidde de gemeente Stadskanaal de noodklok omdat een sluitende gemeentebegroting waarin voorzieningen in stand blijven uit zicht was geraakt. Het CDA vindt het van groot belang dat de provincie de lobby voor een verhoogde Rijksbijdrage aan gemeenten blijft steunen.

“De leefbaarheid en de sociale voorzieningen in onze gemeenten staan stevig onder druk. Het is tijd om meer te doen dan het probleem benoemen en op een andere manier naar het probleem te gaan kijken” aldus fractielid Jacob Boonstra.

Volg ons op

11,160FansLike
1,424VolgersVolg
5,284VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
TuinTuin
Mode 2021Mode 2021
DierDier
WonenWonen
KlussenKlussen
AutoAuto
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Populaire berichten