13.2 C
Delfzijl
21 juni 2021 22:08

CBS de Zaaier neemt lespakket over aardbevingen in gebruik

spot_img

Delfzijl – Maandag 12 december lanceerde Veiligheidsregio Groningen op basisschool De Zaaier, een van de pilotscholen, in Delfzijl het lesprogramma ‘Aardbevingenwijzer’ voor basisscholen in de provincie Groningen. Dit lesprogramma gaat over aardbevingen en gaswinning in de provincie Groningen en heeft als doel om het gevoel van veiligheid bij kinderen te vergroten. Dit gebeurt met aansprekende lessen over wat kinderen kunnen doen voor, tijdens en na een aardbeving, informatieve lessen over gaswinning en aardbevingen en er is aandacht voor de psychosociale kant.

Burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl opende de bijeenkomst en benadrukte het nut en de noodzaak van dit lesprogramma. “In onze regio komen regelmatig aardbevingen voor. Het is daarom belangrijk dat kinderen en volwassenen weten hoe zij zich kunnen voorbereiden en wat zij moeten doen wanneer zij worden verrast door een aardbeving.” Veel kinderen wisten de burgemeester al goede tips te geven over wat te doen bij een aardbeving: bescherm je hoofd met beide armen, maak jezelf klein, blijf uit de buurt van ramen in verband met glasscherven en blijf uit de buurt van losse voorwerpen die op je kunnen vallen, zoals spiegels, kasten en bloempotten.

‘Wat als we stoppen met aardgas’

De leerlingen en hun juf Renate Merema hadden samen gekozen voor de les ‘Wat als we stoppen met aardgas’. Met behulp van een grote mindmap hadden de kinderen de voor‐ en nadelen op een rij gezet en ze hadden nagedacht over alternatieven voor gaswinning. Elk groepje presenteerde vervolgens om de beurt haar bevindingen.

Lesprogramma Aardbevingenwijzer

Nu het lesprogramma ‘Aardbevingenwijzer’ is gelanceerd, kunnen alle basisscholen in de provincie Groningen, na aanmelding en het volgen van een voorlichting, gebruikmaken van het lesprogramma. Het gehele programma bestaat uit 27 lessen, is bruikbaar in elke groep en is kosteloos. De lesmaterialen zijn online beschikbaar via www.aardbevingenwijzer.nl. Deze website bevat onder andere lesmaterialen, instructiehandleidingen, video’s en ook informatie voor ouders. Het programma is modulair of als serie te geven en bovendien vak‐onafhankelijk. Scholen kunnen zich aanmelden via http://aardbevingenwijzer.nl/leraren/inloggen.

Samenwerking

Bij de ontwikkeling van het lesprogramma is nauw samengewerkt met de GGD, de afdeling ontwikkelingspsychologie van de Rijksuniversiteit Groningen, NAM, Klassewijzer en drie basisscholen in de provincie Groningen.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,257VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
KlussenKlussen
DierDier
AutoAuto
TuinTuin
Mode 2021Mode 2021
Design en lifestyleDesign en lifestyle
WonenWonen

Populaire berichten