Cast muziektheatervoorstelling Ripperda van Zummerbühne compleet

Winsum – Dinsdag presenteerde Zummerbühne de cast van muziektheatervoorstelling Ripperda. Eerder werd al bekendgemaakt dat Bert Visscher de hoofdrol van Johan Willem Ripperda in de voorstelling speelt. Daarnaast spelen Rogier in ’t Hout, Mirjam Stolwijk, George Tobal, Joop Wittermans, Marieke Klooster en Yara Alink mee in de productie. Belangrijke muzikale rollen zijn er voor de zangeres Rommy Gabay, operazanger Dmytro Mykheiev en voor vijf muzieksolisten: Maripepa Contreras, Farid Sheek, Noëlle Weidmann-Ercan, Suzan Veneman en Sergei Bolotny. Ripperda speelt van 16 augustus tot en met 10 september op Op Maarhuizen in Winsum en is – na het succesvolle Hollands Hoop in de zomer van 2022 – de tweede muziektheatervoorstelling van producent Zummerbühne.

Diverse cast met landelijke en regionale spelers
De cast van Ripperda bestaat uit een divers gezelschap landelijk bekende acteurs en makers, gecombineerd met bekende Groningers. In Bert Visscher vond Zummerbühne een karakteristieke Groninger die de hoofdrol van jonker Johan Willem Ripperda energiek kan neerzetten. De eveneens Groningse Marieke Klooster, die vorig jaar ook te zien was in Hollands Hoop, keert terug in de tweede Zummerbühne-productie. De ervaren Fries Joop Wittermans (Under Wetter) zorgt voor een extra noordelijke vertegenwoordiging binnen de cast. Daarnaast zijn er rollen voor de acteurs Rogier in ’t Hout (Het Klokhuis, The Great Wonder), Mirjam Stolwijk (Maria Stuart, Flikken Maastricht), George Tobal (Jungle, De Vlucht van een Granaatappel) en jong talent Yara Alink (Who’s afraid of Virginia Woolf?).

Muzikale solisten zijn Maripepa Contreras (hobo en duduk), Farid Sheek (daf drum en percussie), Noëlle Weidmann-Ercan (cello), Suzan Veneman (trompet) en Sergei Bolotny (viool). Soulzangeres Rommy Gabay en operazanger Dmytro Mykheiev ondersteunen als solisten het koor en de acteurs.

Artistiek leider Reinout Douma: “De cast bestaat uit een bijzondere mix van acteurs en makers, met ieder hun eigen specialisme en genre. Het is een gevarieerde verzameling van mensen uit het theater en amusement, met oudgedienden en jonge talenten. Natuurlijk met een sterk Gronings karakter, want dat past bij ons als Zummerbühne en bij de muziektheatervoorstelling over het leven van de Groninger Johan Willem Ripperda.”

De diversiteit aan achtergronden en specialismen is ook terug te vinden in het 27-koppige orkest, met daarbij vijf solisten uit alle windstreken. Nieuw dit jaar is een 40-koppig koor, met als solisten de jonge Groningse soulzangeres Rommy Gabay en de uit Oekraïne gevluchte operazanger Dmytro Mykheiev. 

Reinout Douma, die tevens verantwoordelijk is voor de composities van Ripperda: “Johan Willem Ripperda dacht altijd groot, hij wilde hoe dan ook de wereld in. Met een on-Groningse bravoure, zoals we ze in Groningen niet vaak zien. Dat hoor en voel je terug in de voorstelling, de muziek en de keuze voor de zangers en musici; het ademt het wereldse, grenzeloze van Ripperda. Met deze cast en musici gaan we dit grootse Groningse verhaal vertellen, op een manier die bij Ripperda past.”

‘Ik ben van hem gaan houden’
Ripperda vertelt het verhaal van de jonker Johan Willem Ripperda, die in 1682 geboren werd in het Groningse Oldehove en opgroeide in Winsum. De ambitieuze, maar berooide Ripperda weet met het nodige opportunisme in onder meer Spanje en Marokko belangrijke machtsposities te verkrijgen. Schrijver en regisseur Koos Terpstra over de voorstelling en het verhaal: “Johan Willem Ripperda wordt soms neergezet als een bedrieger en leugenaar, maar toen ik me meer verdiepte in het levensverhaal van deze ambitieuze Groninger, ben ik stiekem van hem gaan houden. Hij heeft ontzettend veel bereikt met slimheid en bravoure. Dat is erg knap, zijn leven zou zo materiaal zijn voor meerdere succesvolle seizoenen van een Netflix-serie. Ik kijk er dan ook naar uit om dit relatief onbekende Groningse verhaal te mogen vertellen met deze fantastische cast, zangers en musici in deze bijzondere productie die alles in zich heeft.”

Back to top button