Eemsdelta – It takes a village to raise a child is niet voor niets een beroemde uitspraak geworden. Voor alle ouders is het fijn om het niet alleen te hoeven doen. Maar niet iedereen krijgt een helpende hand toegestoken als hij of zij die nodig heeft. Heb jij tijd en ruimte om een gezin een hart onder de riem te steken? Cadanz Welzijn is op zoek naar vrijwilligers voor de projecten Steunouder en Samen Oplopen.
Een steunouder is een vrijwilliger die een of twee dagdelen per week een kind opvangt. De ouders hebben daardoor even tijd voor zichzelf of voor hun andere kinderen. Ouders, die behoefte hebben aan steun, kunnen niet altijd op hun eigen netwerk terugvallen. Daardoor kunnen ze in stressvolle situaties terecht komen. Dat kan een nadelige invloed hebben op de ontwikkeling van een kind en leiden tot het moeten inzetten van zwaardere zorg. Steunouder wil dit voorkomen door steunouders aan deze gezinnen te koppelen.
Voor Samen Oplopen zoekt Cadanz Welzijn vrijwilligers die een band op willen bouwen met een ouder, de ouders en/of de kinderen in een gezin, die het (tijdelijk) moeilijk hebben. Vrijwilligers denken en doen mee met van alles wat kan spelen in de leefwereld van een gezin dat veel stress ervaart. Bijvoorbeeld een luisterend oor bieden, coachen, naar buiten gaan, bellen met instanties, Nederland(s) leren begrijpen, samen problemen oplossen, meedenken en doen in opvoeding, voorlezen, samen koffiedrinken of eten, e.d. Een vrijwilliger bezoekt een gezin eens per week of om de week zo’n 1,5 tot 2 uur. Soms gaat het om jongeren tot 23 jaar. Vaak ook om (ex-)vluchtelingen.
Cadanz Welzijn is op zoek naar vrijwilligers die open staan voor anderen, ook als ze anders denken en andere gewoontes hebben. Je kunt daarbij goed je eigen grenzen bewaken. Je bent betrouwbaar, flexibel en communiceert makkelijk. En je hebt natuurlijk een groot hart voor ouders en kinderen.
Hoe lang je een steentje bijdraagt hangt af van de behoefte van het gezin en jouw mogelijkheden. Dus dat kan kort of lang zijn, maar meestal niet korter dan drie maanden.
Voordat je begint is er een kennismakingsgesprek en krijg je een (online) training boordevol tips en ervaringen om je voordeel mee te doen. De coördinator matcht vraag en aanbod zorgvuldig, zodat jullie goed bij elkaar passen. Natuurlijk is het wennen over en weer. Daarom starten ze altijd met een wenperiode waarin iedereen elkaar leert kennen en het vertrouwen kan groeien. Gedurende het hele traject blijft de coördinator beschikbaar om op terug te vallen bij vragen of problemen.
Word je steunouder of ga je samen oplopen met een gezin, dan heb je (en indien van toepassing je partner) een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Die kosten zijn voor rekening van Cadanz Welzijn.
Wil je weten of Steunouder of Samen Oplopen iets voor jou is? Kijk op www.steunouder.nl/eemsdelta of www.samen-oplopen.nl/Eemsdelta voor meer informatie.
Heb je nog vragen of wil je je aanmelden als vrijwilliger neem dan contact op met de coördinator Judith Bos, 06-82068143 of mail naar [email protected].